Кркобабић: Да би млади остали у селима треба да имају све услове за живот

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић рекао је данас да се исељавање младих из села у Србији може зауставити решавањем основних питања егзистенције, изградњом инфраструктутре, домова културе, одбаништа и осталих културних садржаја.

Он је у разговору са мештанима села Ратари у општини Смедеревска Паланка рекао да је план да се граде атараски, приступни путеви њивама, обзебеди потребан напон струје, инернет, клубови за младе и старе и све што је неопходно за живот.

„У националном инвестиционом плану је за изградњу инфраструктуре у следећих пет година предвиђено пет милијарди евр, а за 80 општина јужно од Саве и Дунава за изградњу водовода и канализације биће издвојено је три милијарде евра“, рекао је Кркобавић који је копредседник Национаног тима за препород села Србије.

Додао је да село Ратари има око 20 извора термалне воде и да је то добра подлога за оснивање туристичке задруге.

„Држава има добру вољу да помогне оснивање нових пољопривредних задруга бесповратним средставима од 7,5 милиона динара, а за постојеће могуће је добити 15 милиона динара“, рекао је Кркобабић приликом посете пољоприведној задрузи у селу Ратари која је основана 1894. године и сада је руинирана.

Он је најавио измену закона о територијалној организацији којим ће се дефинисати појам сеоске општине.

Кркобабић је рекао да ће једна д привих мера бити оснивање гаратног фонда за 10 до 15 стратешких пољопривредних производа за које би цене биле гарантоване.

„Ако би цена тих производа била на тржишту нижа од гарантоване држава би исплатила разлику“, објабио је министар.

Он је истакао да у Србији има 200.000 хектара државног земљишта које није издато у закуп и 900.000 хектара необрађеног земљишта, а да је идеја да се до 50 хектара тог земљишта уступи младим брачним паровима или паровима са више деце.

Додао је да у насељима у Србији има и 150.000 празних кућа које могу да се уступе младим брачнм паровима.

Председник Академског одбора за селу у САНУ Драган Шкорић је рекао да у село Ратар постоје добри услови за бављење вочарством, али и сточарством без кога нема пољоприведе.

„Сами не можете много учинити ако се не удружите у задруге општег или специјалног типа. Касније можете да оснујете и корпорацију која би се бавича откупом пољопривредних производа, прерадом и продајом финалних производа, чиме би се заокружио цео ланац“, поручио је Шкорић мештанима.

Кракобабић и Шкорић су обишли и село Селевац у општини Смедеревска Паланка и разговали о ревитализацији села.

 

Бета