После јаја, ускоро и извоз свињског меса у Европску унију

Цео свет је тек у доба короне схватио да је храна злато.
Што се нас тиче, рафови у продавницама нису ни једног тренутка били празни, извоз српске малине је у 2020. оборио рекорд из претходне, као и извоз јабука, а наша пољопривреда је имала раст од преко 5 одсто у односу на 2019.

Да ли смо коначно схватили да је Србија земља пољопривредника и да би у ову област требало више улагати?
Министар пољопривреде Бранислав Недимовић рекао је за ТВ Прва да када је термин афричке куге свиња први пут споменут сви су се смејали.

„Ради се о болести која је дошла из Африке и проширила се на Европу, али ми смо успели да је зауставимо. Данас великих проблема немамо“, оценио је он.

Очекује се и скори пласман свињаске робе у Европску унију, додао је.

„Завршили смо сада и са питањем јаја“, подсетио је министар.

Недимовић је нагласио и да људи у нашој земљи не желе да беру корнишоне, упркос релативно високим дневницама.

„На поврћу и воћу биће великих проблема када је брање у питању, због коронавируса, јер неће бити берача из других земаља који ће брати по нижим ценама услуге“, најавио је он.

То је, како је рекао, и један од главних узрока повећања цена воћа и поврћа на тржишту.

На питање о пројекту наводњавања на територији Фрушке горе, Недимовић је истакао да живимо у времену великим климатских промена.

„Суштина је да имате што више воде, то доводи и до већег приноса. Око 100 милиона долара ће бити потрошено на више система за наводњавање“, казао је.

Он је подсетио и на извоз јабука у Индију коју је оценио као велико тржиште.

Недимовић је рекао и да је јуче донета одлука којом ће 600 милиона динара бити послато на простор локалних самоуправа где су забележене локације угрожене од поплава.

Више о производњи меда, малина, вишања и помоћи пољопривредницима послушајте у видео-материјалу:

Б92