Комисија за заштиту конкуренције: Телеком и Теленор не траже спајање већ пословну сарадњу

Комисија за заштиту конкуренције Србије је објавила да су јој се обратиле компаније Телеком Србија и Теленор Србија са захтевом за појединачно изузеће од забране уговора о ограниченој и дефинисаној пословној сарадњи у одређеном сегменту пословања.

„Како би спречили даље погрешно информисање јавности, истичемо да овде није реч о концентрацији (спајању) два или више тржишних учесника“, навела је Комисија у објави на свом сајту.

Додаје се да је Комисија и у својој досадашњој пракси већ поступала по захтевима за појединачно изузеће уговора закључених између учесника активних на тржишту електронских комуникација Теленор – ВИП мобиле, Теленор – СББ, итд.

„Имајући у виду да је реч о специфичном тржишту за чији развој и функционисање су надлежна и секторска регулаторна тела, Комисија ће као и до сада, у сарадњи са њима поступати по овом захтеву за појединачно изузеће“, наводи се у саопштењу.

Како је објашњено, у складу са Законом о заштити конкуренције, а у интересу вођења поступака, као и заштите права странака у тим поступцима, „Комисија не може у овом тренутку да изнесе више информација нити да прејудицира рокове као и своје поступање“.

Медијска кућа Н1 објавила је да је имала увид у план, у којем се наводи да ће се компаније Телеком Србија и Теленор удружити, а да је циљ да се смањи учешће СББ-а на тржишту испод 30 одсто. Телеком би, према том плану, Теленору уступио комплетну инфраструктуру кабловске мреже и комплетан садржај кабловске телевизије.

Компанија Теленор Србија је јуче саопштила да се не спаја са Телеком Србија и да не преузима власништво над Телекомовом инфраструктуром, већ да јој је амбиција да уђе у област интернета и ТВ садржаја.

Данас