Пивари траже замрзавање акциза

Актуелна економска криза жестоко је уздрмала пословање индустрије пива. Како би се избегла даља отпуштања у овом сектору, пивари предлажу замрзавање акциза.
Пиварска индустрија запошљава преко 2.500 радника, а процењује се да овај сектор директно или индиректно обезбеђује око 15.286 радних места, која обухватају послове у самим пиварама, у секторима снабдевања, пословима малопродаје и ХоРеЦа систему.

„Замрзавањем акциза током 2021. и 2022. године обезбедио би се краткорочни приход за државни буџет и сачувала радна места у овој индустрији. Дугорочно, након стабилизације тржишта, то би отворило врата за нове иницијативе које би довеле до значајног раста тржишта, након што се превазиђе криза изазвана пандемијом ЦОВИД-19“, тврди Андреја Павловић, извршни менаџер Удружења пивара Србије.

За 11 година акциза повећана за 42%

Србија и Летонија имају највећи негативни јаз, што значи да је несклад између дохотка и акцизног терета у обе земље међу највећим у 27 земаља ЕУ. То показује да су потрошачи у Србији међу најосетљивијим на повећање акциза, пише он.

Према доступним подацима српска акциза на пиво, у периоду од 2008. до 2019. године повећана је за 42 одсто, са 0,15 на 0,216 евра по литру пива, док је повећање у локалној валути износило 109,38 одсто, са 12,41 динара у 2008. на 26,1 динара у 2020. по литри пива. У 2020. години износ акцизе је био 26,1 динара по литри пива, а будзет Републике Србије је у 2018. од акциза за пиво приходовао 83.109.000 евра.

Према Павловићевим речима, даљим повећањем стопе акциза на пиво би се повећао ризик од губитка радних места али би и драстично била смањена његова потрошња. „Ако бисмо имали такав поремећај на тржишту, дошло би, како до пада државних прихода од акциза, тако и до пада прихода од ПДВ-а, заједно са осталим доприносима“, пише он за ПКС.

Повраћај акциза за мале занатске пиваре

Он додаје да је посебно малим занатским пиварама, које су током периода изолације претрпеле највећу штету, потребна помоћ. Како би се омогућио њихов опстанак и даљи рад неопходно је у што краћем року обезбедити неки вид подршке. Предлог је да се подршка пружи кроз повраћај 50 одсто од износа средстава које су ове пиваре уплатиле претходне године на рачун акциза.

Тако би се на једноставан начин пружила подршка која је лако проверљива и ефикасана, а при томе није финансијски оптерећујућа за будзет Републике Србије. Уједно, тиме би се положај малих занатских пивара унапредио, по моделу подршке који постоји у неким развијеним земљама. На територији Републике Србије поред две пиваре у оквиру Хајнекен Србија, послују и Апатинска пивара, пивара Царлсберг Србија из Челарева, Ваљевска пивара и Фабрика пива у Нишу, док у Србији тренутно има око педесетак домаћих занатских пивара.

Каматица