Брегзит осакатио српске малинаре

Без потписаног Уговора о слободној трговини са Великом Британијом, српско црвено злато остаје на острвској граници. Потпредседник Привредне коморе Србије и извозник малине Раде Љубојевић био је гост јутарњег програма телевизије Нова С „Пробуди се“. У разговору с Невеном Маџаревић, он је рекао да су преговори нашег Министарства трговине са британским представницима у току и да се нада да ће до споразума ускоро доћи, јер би у супротном британско тржиште било изгубљено за Србију.

“Не смемо дуго чекати”, упозорава Љубојевић.

Он је објаснио да је стицај несрећних околности, усред пандемије, довео до тога да Србија још нема потписан Споразум о слободној трговини, а да би, уколико се договор ускоро не постигне, штета могла да буде велика и то не само по малинаре.

“То се одражава на комплетан извоз Србије у Велику Британију, који није баш мали и то тржиште је веома интересантно за Србију. Оно је растуће и сваке године се повећава. Трговина са Великом Британијом је практично стала, а оно што је иде преко границе је подложно царинама које су веома високе”, каже Љубојевић и додаје да се, када је реч о малини, плаћа 14 до 20 посто на један килограм те робе.
Он напомиње да ће, уколико се Србија ускоро не врати на британско тржиште, тамошњи клијенти потражити робу из других земаља и подсећа да су Британци потписали споразум са ЕУ.

Љубојевић као конкуренте Србији и земље које би могле да преузму наш део на британском тржишту види Пољску, Бугарску и Босну.

Нова