Реституција: Исплаћује се 15 одсто вредности имовине

Београд — Грађани који у поступку реституције очекују обештећење уместо враћања у натури добиће 15 одсто процењене вредности онога што им је одузето, пишу Новости.
Наиме, коефицијент који је одредила влада, како кажу у Агенцији за реституцију, износи 0,15 одсто, преноси лист.

То значи да уколико вредност имовине по правоснажности решења износи пола милион евра стари власник ће добити 75.000 евра.
Будући да се прво исплаћује аконтација од 10 одсто тог износа она ће износити 7.500 евра док ће остатак бити исплаћен у виду дрзавних обвезница у нареднијх 12 година, наводи лист.

„Ово се чекало од 2017. године да би процес враћања имовине могао да се оконча“, каже за „Новости“ директор Агенције за реституцију Страхиња Секулић, који напомиње д аје ово почетак краја, али да ће процес трајати још три, четири године .

„Исплата почиње догодине за решења која постану правоснажна до 30. јуна ове године. Спремно је око 3000 ресења на основу којих ће се урадити допунска са тачним износом обештећења у односу на утрврђени коефицијент“, навео је Секулић.

Крајем просле године од свих донетих ресења око 1800 ресења је већ правосназно.

Са исплатом аконтација стартоваће се 2022. а појединацни износ не сме премашити 10 000 евра који се деле на наследнике.

Обвезнице у еврима ће исплаћивати годишње са првом исплатом 15., јануара наредне године у односу на годину када је исплаћена аконтација. Изузетак су старији од 70 година којима ће бити исплаћене у року од пет година, а старијима од 65 у року од десет, наводи се у тексту.

Photo by Dan Kitwood/Getty Images

Б92