Пољопривредници незадовољни: Стагнира цена кукуруза, поскупели нафта, ђубриво, семе

Цена кукуруза у Србији, после поскупљења од два-три динара средином јануара, стагнира и килограм кошта око 22,50 динара, а реална би била 25 динара, оценили су данас произвођачи.
Председник Удружења Панчевачки ратари Јован Негован рекао је за Бету да би то мало поскупљење кукуруза смањило губитке у производњи да ових дана нису поскупели дизел гориво, минерално ђубриво и семе.

„Реална цена кукуруза требало би да буде бар 25 динара јер је још 2012. године на њиви продаван за 27 динара, а пет-шест месеци у 2013. продавао се по 24 динара, а затим је пао на девет динара“, рекао је Негован.

Додао је да су трошкови сетве од тада значајно порасли и да је само пре двадесетак дана нафта са око 130 динара поскупела на 150, минерално дјубриво са 33 на око 50, а семенски кукуруз, зависно од врсте за 15-20 одсто.

Он је рекао да је његово газдинство прошле године под кукурузом имало 70 хектара и пола рода је продато по цени од 18 до 22 динара, а да ,“када се та поскупљења имају у виду производјачима дође на исто као и да није порасла цена кукуруза“.

Оценио је да пољопривреднике „уништава сопствена држава јер преко цене на дизел гориво на име пореза у других дажбина узима 90 динара по литру“.

„Жао нам је да продамо земљу, али то ће бити следећи корак јер су губици постали неиздрживи“, рекао је Негован.

Пољопривредни произвођач Драгослав Николић из Долова рекао је да је род кукуруза продао по 17 и 20 динара за килограм крајем прошле године.

Он је рекао да прошле године имао засејано 60 хектара кукуруза у да би било добро што је кукуруз поскупео два-три динара да нису још више повећани трошкови сетве.

Николић је рекао да је „све отишло горе, минерално дјубриво, нафта, семе, па производјачи немају неке користи од поскупљења кукуруза“.

Представник Удружења за унапредјење производње и извоза житарица и уљарица „Жита Србије“ Вукосав Саковић рекао је да је у јануару мало успорио извоз кукуруза због недостатка слободних баржи и благог пада тражње.

Он је рекао да је до фебруара из Србије извезено 1,75 милиона тона кукуруза, а да ће бити добра година ако буде извезено 3,2 милиона тона од око осам милиона тона, колики је био прошлогодишњи род.

„Цена кукуруза стагнира и килограм без пореза на додату вредност (ПДВ) износи од 22 до 22,50 динара, а са тим порезом 25 динара“, казао је Саковић.

Цена кукуруза је са 17 и 20 динара колико је коштала крајем прошле године средином јануара скочила на око 22 динара због нагле тражње јер су се у куповину укључили инвестициони фондови којима су због пандемије корона вируса смањене могућности за улагања.

Раст цена искористили су и трговци на мало, па у продавницама килограм кукуруза кошта 27 динара.

Саковић је рекао да је у новембру прошле године из Србије извезено 500.000 тона кукуруза а у јануару ове године због недостатка слободних баржи 250.000 тона, али да ће извоз бити солидан и прихватљив ако се месечно извози не мање од 200.000 тона.

Он је рекао да је трговина кукурузом „озбиљна“ до жетве пшенице у јулу, а да тада пада до октобра.

rtv.rs

Данас