ОТКРИВЕН ЈЕ НОВИ “ТРОЈАНАЦ“

Откривен је нови “тројанац”, односно малициозни софтвер који краде личне податке из интернет-прегледача, клијената е-поште или апликација за дописивање – укратко, свега што стално користимо.

Путем  поруке е-поште и започиње напад, објашњава Вања Свајцер из компаније Циско Талос, која је и открила овог тројанца, преноси портал Реџистер.

“Прво се шаље тзв. фишинг мејл како би се корисници ‘упецали’, и то углавном са насловом који се односи на неко предузеће. У прилогу се обично налази .РАР документ који прави фајл са екстензијом ‘.rоо’ и ‘.chm’. Управо је ‘.chm’ датотека она која садржи Јава скрипт, што покреће процес заражавања уређаја”, рекао је Свајцер. Мада није први пут да се овај тројанац, тзв. Маслогер, појављује, чини се да су нападачи сада на уму имали посебан регион који циљају – средњу и источну Европу. Тако су штетни мејлови за сада стигли у Летонију, Литванију, Турску, Бугарску, Естонију, Румунију, Мађарску, Италију и Шпанију.

Још увек нема извештаја за Србију, али није немогуће да стигне или да није откривен, с обзиром да на део Европе који је нападнут.

Како бисте смањили могућност да будете мета хакера, требало би да редовно вршите скенирања меморије, као и да користите ажуриране антивирус програме. Наравно, морате и да обратите пажњу на штетне мејлове, односно да отворите “оба ока” и да не реагујете на сумњиве поруке.

Извор: Б92