Русија: Опремање Ваздушно-десантних снага у 2021. години

МОСКВА, 19. фебруара. / ТАСС /. Ваздушно-десантне трупе биће наоружане јединственом ваздухопловном војном опремом базираној на јединственој оклопној шасији са гусеницама и точковима, рекао је заменик команданта Ваздушно-десантних снага Анатолиј Контсевој у интервјуу за лист Краснаја звезда.

„У складу са концептом за развој наоружања и опреме Ваздушно-десантних снага, планирано је стварање и усвајање јединствене, ваздушно преносиве и ваздушне војне опреме на јединственој оклопној шасији са гусеницама и точковима“, рекао је генерал-мајор.
Према његовим речима, претпоставља се да ће ваздухопловна компонента бити опремљена гусеничним возилима способним за избацивање падобраном на основној шасији ваздухопловног борбеног возила БМД-4М и оклопног транспортера БТР-МДМ. „Планирано је да се ваздушно-нападна компонента опреми амфибијским јуришним возилом заштићеним возилом Типхоон-ВДВ и другим специјалним возилима“, рекао је он.

Заменик команданта је објаснио да је тренутно аутоматизовани ваздушно-десантни систем мобилни стационарни систем управљања заснован на управљачким и комуникационим објектима развијеним у оквиру аутоматизованих система управљања Полет-К и Андромеда-Д. „Степен аутоматизације теренских контролних пунктова савременим комуникационим системима и аутоматизованим системима управљања је што већи – сва командна места (од команде Ваздушно-десантних снага до батаљона) опремљена су аутоматизованим системима управљања Андромеда-Д, „рекао је Контсевој.

Приметио је да Ваздушно-десантне снаге стварају основни комплекс комуникација и аутоматизовану контролу на оклопним возилима на гусеницама и на точковима. „Њиховим увођењем у употребу обезбедиће се информативна и техничка интеракција између аутоматизованог управљачког подсистема ваздухопловних снага и аутоматизованог система управљања свим родовима и родовима руских оружаних снага“, рекао је он.

„Ове године, према државном налогу за одбрану, планирана је испорука два комплета борбених возила БМД-4М трупама. 250 јединица модерног и модернизованог наоружања и опреме и више од 10 хиљада ваздухопловне опреме. Генерал је приметио да су 2020. трупе  добиле око 400 новог и модернизованог наоружања и опреме, као и више од 22 хиљаде ваздушно-десантне опреме и падобранских система, што је омогућило да опремање трупа савременим моделима достигне више од 72%.

Нове јединице УАВ-а и електронског ратовања

Контсевој је рекао да ће Ваздушно-десантне снаге формирати јединице за електронски рат 2021. године, као и чете и водове беспилотних летелица.

„У циљу даљег јачања борбене снаге трупа, 2021. године биће формиране јединице за електронско ратовање, чете и водови беспилотних летелица. То ће значајно повећати укупан борбени потенцијал ваздухопловних снага“, рекао је Контсевоиј.

Према његовим речима, сада се предузимају мере за повећање борбених способности Ваздушно-десантних снага као самодовољне мобилне компоненте Оружаних снага РФ, способне да брзо одговори на било какве војне претње.

Контсевој је нагласио да се на овај начин извиђачке и ватрене способности формација настављају побољшавати оптимизацијом састава снага и средстава за извиђање и уништавање и довршавањем формирања јединица беспилотних летелица и електронског ратовања.

Генерал-мајор је рекао да је 2020. године завршен експеримент на формирању формација нове врсте, што је потврдило ефикасност употребе ваздушно-јуришних формација на хеликоптерима.

„Као што је пракса показала, због велике ваздушне покретности способни су да изводе врло управљиве операције на великом простору и извршавају задатке у различитим физичко-географским условима. У будућности се планира стварање ваздушно-јуришних батаљона новог типа у свим ваздушно-јуришним бригадама и пуковима “, рекао је генерал.

Тасс