Јунајтед група и СББ позивају РАТЕЛ да покрене формалну процедуру за аукцију 5Г мреже у Србији

Компанија СББ, која послује у оквиру Јунајтед (Унитед) групе, поднела је званични захтев Регулаторној агенцији за електронске комуникације и поштанске услуге Србије (РАТЕЛ) да покрене поступак јавног надметања за 5Г мрежу, саопштено је данас.Уз захтев, који је прослеђен и Министарству трговине, туризма и телекомуникација, приложена је студија коју је СББ компанија спровела са међународним стручњацима и која доказује да би додела 5Г спектра пружила бројне могућности корисницима и подстакла конкуренцију и иновације у Србији.

„Право је време да Србија крене у корак са суседним земљама чланицама Европске уније и обезбеди своју 5Г будуц́ност. У потпуности треба да искористимо све могуц́ности које развој дигиталног друштва доноси грађанима. Брзо увођење 5Г услуга је предуслов за то“, рекао је извршни директор СББ-а Милија Зековић.

Додао је да се СББ у потпуности залаже за принципе слободне конкуренције и фер тржишних услова и да истовремено тежи да прошири своје пословање на мобилну телефонију у складу са законским оквиром.

СББ је подсетио да је Влада Србије неколико пута најављивала да ц́е аукција за 5Г мрежу бити одржана до марта 2021. године, али је надметање одложено за крај године због економске кризе изазване пандемијом.

Тај компанија верује да би брзо покретање поступка јавног надметања за опсеге намењене 5Г мрежи доказало да су Влада и регулаторна тела посвец́ени убрзању интеграције Србије Европској унији и томе да Србија постане „лидер у напредним технологијама и дигитализацији“ до 2025. године, како је изјавила премијерка Ана Брнабиц́ у свом експозеу у октобру прошле године.

У стдији СББ-а је наведнео да би мулти-банд 5Г мрежа и њен даљи развој подстакли конкурентност на локалном тржишту и учинили га динамичнијим.

„Са довољно спектра и правим подстицајима, како за постојец́е тако и за нове мобилне операторе да улажу на тржиште, користи за грађане, привреду и економију уопште, биле би огромне“, истиче се у студији.

Додаје се да, иако Србија има значајан потенцијал, заостаје када је реч о иновацијама и да су услуге мобилне телефоније које се пружају корисницима у Србији скупље и лошијег квалитета у односу на упоредиве државе чланице Европске уније.

Оцењено је да без могућности пружања 5Г мреже, оператори не могу да пруже подршку растуц́ем мобилном саобрац́ају и немају пуно подстицаја за додатна улагања у квалитет мреже и иновације.

„РАТЕЛ и Министарство трговине, туризма и телекомуникација биц́е кључни у трансформацији тржишта након што РАТЕЛ покрене транспарентан и свеобухватан поступак аукције мобилног спектра, укључујуц́и и употребу 5Г, као и прерасподелу лиценци које истичу“, наводи се у студији СББ-а.

У оквиру Јунајтед групе у Србији послују компанија СББ и њени сервиси ЕОН и Тотал ТВ, а медијски садржај емитују телевизије и портали Спорт Клуб, Нова С и Н1.

Компанија са седиштем у Холандији послује у осам земаља и на крају 2020. године имала је приближно 10 милиона корисника и 11.000 запослених.

Бета