НБС унапредила услугу плаћања путем QР кода

Народна банка Србије (НБС) саопштила је да је у оквиру сервиса Генератор/Валидатор омогућила нову услугу, генерисање и преузимање налога за уплату помоћу НБС ИПС QР кода. То између осталог значи да ће примаоци плаћања својим корисницима налог за уплату моћи да доставе путем електронске поште, уместо у папирњ форми.

Платилац ће скенирањем кода у апликацији мобилног банкарства (без прекуцавања података, без штампања налога за уплату и без грешака) једноставно извршити трансакцију.

НБС подсећа да је свим привредним субјектима претходно омогућила да на једноставан начин креирају, односно генеришу НБС ИПС QР код попуњавањем дефинисаних елемената приказаних у форми поља за попуњавање.

Напомиње се да је потребно и да технички провере исправност (валидацију) већ припремљених ИПС QР кодова за рачуне и фактуре путем сервиса НБС Генератор/Валидатор.

Више о услузи Генератор НБС ИПС QР кода погледајте на следећем ЛИНКУ.
„Унапређењем наведеног сервиса сада је свим корисницима омогућено и преузимање налога за уплату с припремљеним НБС ИПС QР кодом, те корисници могу преузети технички исправан код на налогу за уплату“, наводи се у саопштењу НБС.

Према речима представника НБС, примаоци плаћања употребом тог сервиса својим клијентима, дужницима (платиоцима) могу да омогуће једноставно плаћање рачуна, са свега неколико кликова, скенирањем НБС ИПС QР кода са уплатнице у апликацији за мобилно банкарство.

Такође, сви примаоци плаћања који самостално припремају НБС ИПС QР или за њих наведене кодове припремају њихови пружаоци техничких услуга техничку исправност таквог НБС ИПС QР кода могу да провере бесплатно, коришћењем сервиса Генератор/Валидатор НБС.

Нова економија