5 ДЕЛОВА БЕОГРАДА У КОЈИМА СУ СТАНОВИ ХИТ: Квадрат већ од 900 евра, новоградња ниче, а до пре пар година ту биле ЊИВЕ

Рекордна потражња за становима у Србији најпре се може уочити у Београду.

Осим што таква тражња убрзава градњу и подиже цене квадрата у центру престонице, све популарније постају и општине у којима је до недавно био занемарљив број оних који су их разматрали као места за живот.

Тако и у периферним местима Београда, осим убрзане изградње стамбеног и пословног простора, услед велике тражње, скачу и цене некретнина, те практично могу да парирају онима у централним деловима града.
Ово су неке од београдских општина у којима је у последње време највише скочила цена некретнина у огласима за продају станова:
Миријево

Једна локација која је у последње време постаје доста популарна и добија на значају јесте Миријево, које припада општини Звездара. Према подацима, у овој општини просечна цена квадрата (у коју спада и староградња и новоградња) у последњих месец дана порасла је 2,09 одсто и тренутно се квадрат креће око 1.175 евра у просеку.

Миријево се налази на свега пет километара удаљености од центра престонице и веома је добро повезано саобраћајем. Састоји се из два дела: Ново Миријево и Старо Миријево.

Иако је раније било препознатљиво по породичним кућама, у последњих 20 година у Миријеву се граде комплекси стамбених зграда. И данас је такав тренд веома заступљен, па готово неколико пута годишње може да се уочи нека нова стамбена зграда.
Алтина

Једно од најмлађих београдских насеља је Алтина, а иако је сада већ веома урбана средина, свакодневно добија нове модерне стамбене и пословне комплексе.

Налази се надомак Земуна Реч „Алтина“ у преводу значи „златан турски новац“, а да је златна и да итекако има везе са новцем говоре и све више цене станова у овој области. Иако се урбанистички посматрано, насеље и даље уређује, цене квадрата константно расту.

Цена квадрата у новоградњи се креће између 1.100 и 1.300 евра у овом месту. Тако је, рецимо, двособан стан у центру Алтине, од 47 квадрата, могуће платити око 51.700 евра. Староградња је мало јефтинија, па је цена квадрата око 900 евра у старим зградама.
Палилула

Расту цене и на Палилули, посебно на месту које је некада било мочварно подручје на левој обали Дунава, а које је последњих година „букнуло“ када је у питању градња станова и кућа.

За насеља Борча, Крњача и Котеж, говори се да би могла да постану модерна градска подручја и то због близине центру престонице, али и планираних урбанистичких промена. Амбициозан урбанистички план направљен је прошле године, а цене некретнина континуирано расту.

За последњих пет година, квадрат је невероватно поскупео у општини Палилула, а само у последњих месец дана 0,62 одсто, те је тако просечна цена квадрата око 1.940 евра. Цена ара скоро је дуплирана у односу на раније године, на око 4.000 евра. И ту није крај, тврде агенти.

„Одлично је повезано са центром града, а на цену квадрата утицала је и изградња Пупиновог моста и много боља повезаност са Земуном и Новим Београдом“, казала је раније Анита Пешић, продукт менаџер.
Земун

Земун многи сматрају једном од најлепших београдских општина. То свакако има везе са историјском повезаношћу овог места са Аустроугарском, из које датира нешто другачији тип градње од оног заступљеног у центру Београда.

Према безваничним подацима, минимална цена станова за центар Земуна је 1.500 евра по квадрату, а већина понуда за продају креће се на нивоу од 1.700 и 1.800 евра за један квадратни метар. Постоје, наравно, и луксузне варијанте, где је квадрат и више од 2.000 евра.

Свакако, цена зависи и од тога који део Земуна се посматра, те тако у погледу цене, Горњи град такође има прилично високе цене, које се крећу на нивоу од минималних 1.400 евра, па навише. Просечно, станови се ту нуде оквирно око 1.650 евра по квадрату. С друге стране, има делова где је и нешто јефтиније, па су рецимо у Земун пољу цене квадрата око 1.000 евра.

У овој општини се налази 19 основних и 10 средњих школа. Такође, и факултети, више школе, вртићи, али и многобројни тржни центри, као и паркови, јасно је зашто све више грађана жели да живи управо ту.
Вождовац

Од свих београдских општина, Вождовац је у последњих месец дана имао највиши раст просечне цене некретнина. У овом делу граду цене свакако расту у последње време, а цена квадрата у просеку, у последњих 30 дана порасла је 3,04 одсто и сада износи око 1.800 евра. То показују подаци сајта Некретнине.рс који је мерио просечну цену укључујући и староградњу и новоградњу.

Данас се све више траже некретнине у овом делу града, јер је све „надохват руке“. Више стадиона, тржни центри, бројни кафићи и ресторани, продавнице брзе хране, паркови, али и већи број факултета и школа посебно привлаче младе.

Такође, превозом се са било ког краја Вождовца може доста брзо стићи у друге делове Београда, као и до центра.

Мондо/Блиц