Срби на интернету потрошили милијарде

Током пандемије вируса корона онлајн трговина је доживела процват свуда у свету, а подаци Народне банке Србије (НБС) о трансакцијама у нашој земљи показују да су Срби тргујуц́и на интернету потрошили на десетине милијарди динара.

Према подацима НБС о трансакцијама у три најзначајније валуте у нашој земљи – динарима, еврима и доларима, приметно је да су онлајн динарске трансакције “експлодирале”.

Тако је 2020. године динарских трансакција обављених употребом картица и е-новца било више од 14 милиона, а њихова вредност је била чак преко 32 милијарде динара. Само годину дана раније, 2019, број трансакција је био дупло мањи – седам милиона, а вредност око 18 милиона динара.

Трансакција у еврима је било бројчано мање – скоро 3,5 милиона, а њихова вредност процењена је на око 120 милиона евра. Број трансакција у доларима – скоро три милиона, вредност – око 63 милиона долара. Ове трансакције нису забележиле толики раст као динарске, а оне у еврима су чак забележиле и пад у односу на 2019. годину.

“Током 2020. године је, као и у последњих неколико година, порастао број трансакција картицама и електронским новцем у сврху интернет куповине робе и услуга, при чему је број трансакција у динарима, еврима и америчким доларима повец́ан за 64,44 одсто. Ако се у обзир узму само трансакције у динарима, раст је импресиван, имајуц́и у виду да је у години за нама извршено чак 103,76 одсто трансакција више него у 2019, а пораст вредности износи 81,46 одсто”, навела је Народна банка Србије у саопштењу.
Шта се највише куповало?

Како су из Привредне коморе Србије (ПКС) рекли за Б92, прво место припало је одец́и, а друго спортској опреми (искључујуц́и спортску одец́у). Следи електроника за потрошаче и куц́ни уређаји, компјутери, таблети, мобилни телефони и додатна опрема, достава из ресторана, ланаца брзе хране и кетеринг сервиса, намештај и опрема за куц́у, играчке за децу, штампане књиге, магазини и новине, храна и пиц́е из продавница или од достављача готове хране.

Још један занимљив податак дошао је из Привредне коморе Србије. Наиме, поређењем првог и другог квартала 2020. године, уочава се и раст на тржишту експрес услуга у унутрашњем саобрац́ају од 23 одсто. Пораст обима присутан је у свим стопама масе, али је највец́и раст остварен код пошиљака које садрже робу масе од 501 грам до једног килограма.

Пошиљке које садрже робу су у скоро свим стопама оствариле раст вец́и од 20 одсто.

Вести онлајн