Погон у Рачи због ког је мед поскупео 240 одсто извезао још 22 тоне у Италију

Погон за прикупљање и пласман меда Наш мед у Рачи данас је извезао још 22 тоне багремовог меда на тржиште Италије.
То је Тањугу рекао председник друштва пчелара из Раче Драган Миловановић.

Други контингент меда данас је камионом из Раче кренуо за Италију, како је већ и најављено пре два дана, када је премијерка Ана Брнабић посетила овај погон.
„Погон ради осам месеци. У тих осам месеци следећи су резултати: цена меда је скочила између 56 (за багремов мед) и 241 посто (за шумски мед) само захваљујући овом погону, где нема више посредника, где они сами иду до пчелара, узимају мед, плаћају 90 посто авансно и имамо овакву цену за осам месеци. Драго ми је да 2020. годину ипак нећемо памтити само као годину борбе против коронавируса, већ ћемо ми у Србији 2020. годину памтити по томе што смо постигли историјски рекорд у вредности извоза меда – не у количини, али у вредности“, нагласила је она тада.

Такође, позвала је све пољопривредне произвођаче да се на сличан начин удруже као пчелари, који су тако успели да лане остваре рекордан извоз меда од 15 милиона долара. У питању инвестиција укупно вредна 1,6 милиона евра и да су сами пчелари његови већински власници, док мањински део има општина Рача.

Мед је врхунског квалитета, истакао је Миловановић и додао да су то потврдиле све неопходне анализе.

Планирано је, каже, да у наредних месец дана у Италију буде извезено још два шлепера багремовог меда, што ће бити додатних око 45 тона меда. Према речима Миловановића, до данас је у Саудијуску Арабију и Италију пласирано око 80 тона багремовог меда из Србије.

Иначе, италијанско тржиште је једно од најзахтевнијих по питању процедура за увоз меда.

Б92