е-Веритас, 03.04.2021, Саопштење поводом хапшења Грновић Саве

Јутрос је на франкфуртском аеродрому Њемачка полиција ухапсила Грновић Саву (1965), Србина са Баније, на основу међународне потјернице расписане од стране Бироа Интерпола Загреб, због наводно почињеног ратног злочина на подручју Баније у рату деведесетих.

Према Веритасовим сазнањима, оптужницом Жупанијског државног одвјетништва у Загребу из октобра 2018. године, оптуженом Грновићу се ставља на терет да је, заједно са Ранић Јованом, као припадник специјалне јединице милиције САО Крајине 4/5. новембра 1991. године, у Петрињи из ватреног наоружања усмртили четворочлану породицу Козбашић: Милана (1952), Гордану (1954), и њихову дјецу Алена (8) и Тамару (13). Милан је био хрватске, а Гордана српске националности.

Од супруге ухапшеног, Анкице, која је иначе хрватске националности, дознали смо да су они са двоје дјеце избјегли у Србију у августу 1995. године, одакле су 1998. године, као породица мјешовитог националног састава, преко УНХЦР-а, отишли на Исланд, гдје су радили до прије неколико година, када су се поново вратили у Србију. У Србију су се вратили када је Грновић отишао у пријевремену пензију због здравствених проблема и од тада су повремено живјели и у Србији и на Исланду, пошто су имали и спрско и исландско држављанство. Јутрос је Саво кренуо у Реикјавик на Исланд преко Франкфурта ради неке медицинске документације због регулисања пензије.

Од супруге дознајемо да је Саво знао зашто га терете у Хрватској и да је пред надлежним судом у Београду изнио своју одбрану прије годину две дана у којој тврди да он нема никакве везе са дјелом које му се ставља на терет, а што су потврдили и неколико свједока, такође, саслушаних по хрватској замолници такође пред београдским судом. И Савина супруга Анкица, која са њим живи у браку од 1979. године, увјерена је да њен супруг нема никакве везе са убиством породице Козбашић. Уосталом, да је имао било какве везе са убиством те породице, не би ни одлазио слободно без икаквог оптерећења за Исланд ни јутрос, ни безброј претходних пута. Супруга се нада да је у питању грешка хрватског правосуђа и да је Њемачка полиција ухапсила погрешног човјека и да ће њен супруг ускоро бити пуштен из екстрадиционог притовра.

Ухапшени Грновић Саво се није налазио на списку Државног одвјетништва Републике Хрватске осумњичених, осуђених и оптужених за ратне злочине са стањем на дан 30. јуна 2017. године, на којем је било 1.396 имена, углавном припадника ЈНА и СВК.

На основу међународних потјерница које је расписао Биро Интерпола у Загребу, широм свјета до сада је ухапшено 179 Срба, од којих је 69 екстрадирано у Хрватску. Од екстрадираних до сада је против 25-ице поступак обустављен или је оптужба одбијена, углавном након преквалификације дјела ратног злочина у оружану побуну, што има за посљедицу губитак обештећења за вријеме проведено у притвору.

Београд, 04.03.2021.

П Р Е Д С Ј Е Д Н И К

Саво Штрбац

Еверитас