Пред сетву кукуруза држава укинула субвенцију за гориво, скупље семе, ђубриво и нафта

Сетва кукуруза у Србији требало би да почне за двадесетак дана, али недостаје семе за ту културу, а Министарство пољопривреде је укинуло субвенцију за гориво од 1.200 динара по хектару, рекао је данас председник Скупштине Независне асоцијације пољопривредника Србије Иван Вучковић.
Он је за Бету рекао да због, после неколико година, значајнијег поскупљења кукуруза и пшенице на око 23-24 динара по килограму, произвођачи и трговци семена и ђубрива желе да „отму“ део тог колача, па су енормно подигли цене јер је семе скупље 10 до 15 одсто, а минерално дјубриво и до 30 одсто.

„Сејем 50 хектара кукурузом и 900 килограма семена сам наручио крајем 2020. године, али ми продавац каже сваки дан да само што није стигло јер се шлепер са том робом два месеца царини на граници“, рекао је Иван Вучковић из села Лучица код Пожаревца.

Додао је да трговци кажу да је због суше подбацила производња семенског кукуруза и да га, највероватније због тога нема довољно.

Вучковић је рекао да нема никаквог разлога да минерално ђубриво уопште поскупи, посебно не толико много, као да је поскупела и нафта са око 120 динара по литру на око 150 динара.

Он је рекао да „најбоље живе дилери разне робе, а да на пољопривреднике који производе храну нико не мисли“.

На све те недаће, како је рекао, и Министарство пољопривреде укинуло је субвенцију на гориво од 1.200 динара по хектару уз образложење да је гориво јефтиније него 2019. године када није било пандемије и када је било скупље, око 170 динара.

„Некада смо добијали субвенције од 12.000 динара по хектару, за површине до 100 хектара, од пре неколико година по 5.200 за површине до 20 хектара, а сада 4.000 динара“, рекао је Вучковић.

Председник Независне асоцијације пољопривредника Србије Јовица Јакшић рекао је да још није добио наручену количину семенског кукуруза и да му се чини да се несташица и вештачки надограђује да би се још подигле цене.

„Сви хоће да зараде преко наших ледја, не дају нам да дишемо“, рекао је Јакшић.

Стручњак за пољопривреду Мирослав Малешевић рекао је недавно да би надлежне институције требало да појачају контролу квалитета увезеног семенског кукуруза јер постоји могућност да се понуди неквалитетно семе.

Данас