ЗАПАД РУШИ РУСИЈУ, ЗАТО ФИНАНСИРА ОПОЗИЦИЈУ: Вацић у “Аргументима“ о свом гостовању у Русији

Гост емисије “Аргументи“ био је председник Српске деснице Миша Вацић, а говорило се највише о српско-руским односима.

На питање водитеља о последњем Вацићевом гостовању у Русији, председник Српске деснице је казао да је готово месец дана боравио у тој земљи и да се састајао са руским парламентарцима.

‘’Истина. Ја сам боравио готово непуних месец дана у Русији и био сам у четири града Руске Федерације. Прво сам отпутовао у Москву, тамо сам био у седишту странке Родина где сам са њиховим председником, господином Журављев Алексејом, имао један конструктивни састанак’’, рекао је Вацић и додао да је то странка Дмитрија Рогозина, којег Срби добро знају, и да је та странка у коалицији са владајућом ‘’Јединственом Русијом’’, коју предводи председник Русије Владимир Путин.

‘’Иначе Димитрије Рогозин је управо човек који је дозволио или прихватио да у име руске свемирске станице у космос сада оде једно одело за космонаута које ће бити састављено од цртежа српске деце. Верујем да је наша јавност са тиме упозната тако да је реч о једној србофилској странци-Руске патриоте који воле Србију, као што наше патриоте зову русофилима.

Цео мој пут био је прожет сусретима са баш таквим типом Руса јер као што код нас постоје другосрбијанци из круга двојке који су аутошовинисти и који мрзе сами себе, мрзе Бога, мрзе нашу свету мајку Србију а онда на следећем месту мрзе Русију. Исто тако у Русији постоје либерали, они данас протестују на овим силним окупљањима Наваљног а са друге стране постоје конструктивни људи који изграђују Русији и са њима сам ја био тих двадесет дана у разним сусретима и то не само из те једне странке већ из других странака али да почнем од почетка.

Првог дана мог доласка у Москву сам баш имао сусрет са двојцом полицајаца и та фотографија је постала легендарна у Руској Федерацији. Баш је тад био протест Наваљног и чак су Руси направили мем који шире на телеграму и има мој стикер са том двојцом полицајаца. Они су припадници Омон-а, то су њихове специјалне снаге које сам замолио да се сликамо, да им укажем подршку и да сви заједно дигнемо три прста. Рекао сам им работајте браћо а то је њихов борбени поклич из једне ситуације када је у Дагестану једна изолована ћелија Исламске државе заробила једног Руског полицајца. Њега су снимали камера и рекли му само се одрекни лојалности Руској Федерацији и ми ћемо ти поштедети живот а он је рекао моји саборци и браћо наставите да радите и да се борите против тероризма а последње речи су му биле “работајте браћо”. Они су га тукли и кад је он изговорио работајте браћо они су му просвирали метак кроз главу и то пустили у медије. Након тога су руске јединице узеле тај поклич за свој незванични слоган а чак у Доњецку у Новорусији легендарна јединица Спарта под командом сада покојног команданта Мотороле је узела за свој званични слоган. Уопште припаднике руских снага безбедности је тиме бодрити нешто што им је у срцу мило. То је све било спонтано, јер када сам ја то рекао то су забележили Руски медији јер сам тада био у пратњи руских новинара који су већ требали самном да раде интервју а ја сам их замолио да ме сликају са њихом специјалцима. Новинарсу си били из државних медија Риафан, федерална агенција новости. Онда су они ту причу пласирали у Руске медије, ево један млади националиста и политичар из Србије је подржао нашу државну полицију и то је одјекнуло у Русији, из једне да кажем сасвим случајне активности је настала једна вест која се у таласима раширила Русијом. Онда сам имао састанак са председником странке Родина’’, испричао је Вацић.

На питање о фотографији на којој он наводно пребија руске опозиционе демонстранте са руском режимском полицијом, Вацић је одговорио: ‘’Па ја не знам да постоји опозициона полиција. Добро на твитеру људи свашта тумаче али свако ко види ту фотографију биће му јасно шта је на њој. Тако да ја сам пружио подршку и никога нисам тукао, морам да разочарам те либерале јер никога ни Руска полиција није тукла јер је био толико очајан број окупљених грађана … За Москву која званично има седамнаест а незванично двадесет милиона становника на првом скупу је било око двадесет пет хиљада а онда је јењавало и јењавало. За Београд је то скуп који је смешан, ја сам говорио на скупу пред тридесет пет хиљада људи када је ухапшен Радован Караџић, 2008. године сам био други говорник, први после председника наше републике. То је јако мали број људи, већ на другом скупу је било петнаест хиљада, на трећем су биле стотине и после тога више нису правили скупове’’.

Он је додао да опозиција у Русији постоји у једној мери која је чак можда и већа него у нашој држави зато што је западним силама више стало да подривају Руску Федерацију и то заправо запад и финансира, а такође је нагласио да у Русији не постоји опозиција која није прозападно оријентисана.

Миша Вацић је такође причао о његовим сусретима са десничарима у Русији.

‘’Био сам са господином Милоновим који је народни посланик федералне државне Руске думе и са њим сам имао заједнички наступ на једној конференцији. Господин Милонов је имао поруку за јавност у Србији која гласи: Косово је Србија, на колена пред Србе, то све каже народни посланик Путинове странке Јединствене Русије …

Био сам у Москви и затим сам отишао у Санкт Петербург где сам био гост на два округла стола са Руским интелектуалцима, представницима Академије наука Петроградске области. Један округли сто је био на тему Доњецке народне републике и Луганске народне републике на ком су били представници депутати и где се причало о тренутном стању и будућности јер је тамо Руска војска на одређен начин успоставила мир и сачувала их.

А на том округлом столу они су причали о стању Доњецкој Народној Републици и причали су шта, како, куда, шта су пропуштене шансе, шта су прилике којих чекају, шта може руско друштво да уради више, који су злочини који су почињени од Украјинаца онда ја кад сам добио реч као једини странац, гост на том пленуму било је једано моје излагање 20 минута од са симултаним преводиоцем где су на крају људи плакали ја сам им изнео цео историјат наше Републике Српске Крајине и злочина из периода НДХ како њихова Украјина наша Крајна и све сам детаљно упоредио од Павелића до Стефана Бандере свих злочина усташа и њихових Бандераоваца и данашње ситуације и рекао немојте да ваша Новорусија и Доњецка Република доживе судбину Републике Српске Крајине износио чињенице статистичке податке како је било 91, шта се десило 95 са погромом, са са етничким чишћењем, са највећим злочином после Другог светског рата и рекао сам – вас спас је у томе дало лобирате код Владимира Путина, да се призна ваш статус Лугањске и Доњецке републике ако је призната Јужна осетија ако је призната Абхазија макар Руске федерације они сви имају пасоше као да су држављани Руске федерације, али треба да их признају значи неопходно је и шта је даље неопходно, да они крену у један офанзивни процес да ослободе цео простор Новорусије јер они су данас сабијени од фактички 40 посто области који припада Лугањској Доњецкој Народној Републици.

И имали смо заједничку конференцију за медије где су били представници њихове патриотске и левице, њихове патриотске деснице и њихових аналитичара и ја сам ту био исто, мислим углавном сам на свим, патриотска левица, да то то постоји чак и у Русији’’, препричао је Вацић своје Путовање.

Током емисије, Вацић је изнео свој утисак о епидемиолошким мерама у Русији.

‘’Руски модел, тамо је све отворено. Апотеке раде 24 сата, угоститељски објекти раде до 3 ујутру, да не би било гужве. Ти када набијеш кратко радно време, тада буде гужва. Какве везе има то са теретанама и стрељанама. Када кажеш да теретана ради до 6, сви ће се нагурати у тих неколико радних сати да оду’’, рекао је он.

Било је речи и о томе како руски десничари гледају на српску политику.

‘’Па доста огорчено. Гледао сам доста објасним ствари, да није све како се представља јер они без обзира што имају разлике у унутрашњој политици, на спољном нивоу кажу наш национални лидер Владимир Путин. Због тих покушаја пласирања одређених дезинформација да је Србија кукавичје јаје, да ће Србија кад тад издати Русију, да ће ући у Нато а то је највеће питање којег се боје, рекао сам ја јесам опозиција Српској Напредној Странци али наш национални лидер Александар Вучић, као што они кажу наш национални лидер Владимир Путин, никада неће увести Србију у НАТО’’, казао је Вацић.

Националист