Чак 25 хиљада немачких предузећа је пред банкротом?

Многе фирме у Немачкој налазе се на корак од банкрота и опстају само захваљујући помоћи државе, а економски експерти процењују да се ради о 25.000 предузећа.
Финансијска помоћ по систему “кап по кап” била је и још увек је стратегија којом Немачка покушава да ублажи жестоке последице корона кризе. Финансијска помоћ, међутим, само одлаже банкрот, пише Дојче веле (ДВ).

Економски стручњаци страхују да би то могло да се заврши таласом банкрота чим држава престане да помаже.

– Апсолутно је разумљиво то да се финансијски помажу предузећа која су због локдауна упала у проблеме – каже експерт института за европска економска истраживања “Лајбниц” из Манхајма (ЗЕВ).

Додаје, међутим, да би, “поред трошкова који се мере милијардама”, недиференцирани приступ могао “негативно да се одрази на средњорочни привредни раст и развој продуктивности у Немачкој”.
“Од спасиоца постао погребник”

Осим што је дао помоћ вредну милијарде, званични Берлин донео је и одлуку о престанку обавезе подношења захтева за стечај. Компаније су обично дужне да пријаве стечај у року од три недеље у случају несолвентности. Немачка влада је то правило ставила ван снаге прошле године у марту, прво до краја септембра, а онда и до краја 2020. године.

Међутим, у измењеном облику правило важи до краја априла ове године, за компаније које су од 1. новембра до 31. децембра предале захтев за помоћ због штете коју трпе због пандемије и које су уз ту помоћ могле да избегну стечај.

У привредним гранама које су посебно погођене кризом, у стечај је отишло мање од половине фирми колико се очекивало прошле године.

– Та разлика посебно је уочљива код малих предузећа, оних са мање од десет запослених. А што су компаније веће, разлика се смањује – објашњава Георг Лихт, руководилац Одељења за истраживање иновативне економике и предузетничке динамике на институту ЗЕВ.

Истраживања Лихта и његовог тима показују да највећи део фирми којима прети банкрот чине управо мали предузетници. Експерти процењују да ће 25.000 предузећа отићи у стечај након што престану да добијају помоћ.Други је проблем то што помоћ још увек није ни стигла до многих компанија.

У центру критике је министар привреде Петер Алтмајер (ЦДУ).

– Број предузетника који су незадовољни радом министра Алтмајера у константном је порасту – каже Маркус Јергер, директор Немачког удружења средњих предузећа (БВМВ).

Средњи предузетници критикују то што је пријављивање за помоћ коју је обезбедило министарство превише бирократски организовано и превише компликовано.

Тако је савезни министар привреде “од спасиоца постао погребник читаве бранше”, жали се Јергер.

Једно испитивање института Ифо је показало да би економска политика у кризи, свеукупно гледано, могла значајно да буде побољшана.

Према истраживању института, скоро половина стручњака се о корона политици изјаснила са “незадовољан” (27%) и “веома незадовољан” (20%).

Институт Ифо и лист “Франкфуртер алгемајне цајтунг” свака два месеца анкетирају професоре економије на немачким универзитетима – а политичари реагују споро и нефлексибилно. Тако је резултате испитивања од овог уторка сажео Никлас Потрафке, директор Ифо центра за јавне финансије и политичку економију.

– Резултати новог истраживања показује да још има простора да се побољша економска политика у време короне – истакао је Потрафке, наводи се у тексту ДВ-а.

Каматица/Дојче веле