МАЂАРИМА ПОМОЋ ИЗ ДВЕ КАСЕ: Суседи одобравају милионске субвенције фирмама које инвестирају у Србију, а помаже и ваша влада

СТРАНИ инвеститори годинама могу да рачунају на директну помоћ Владе Србије. Неки од њих, међутим, на тржиште наше земље долазе и уз помоћ сопствене државе.

Последњих година тако влада Мађарске субвенционише своје компаније које отпочињу бизнис у Србији. У 90 одсто случајева, ови мађарски пројекти се остварују у Војводини. Циљ им је да инвеститори стигну и до јужнијих делова наше земље.

У новембру 2019. у Београду је отворено представништво мађарске агенције ХЕПА за Западни Балкан. До сада је уговорен посао са седам компанија, које су почеле са инвестирањем или преговарају око почетка пословања у Србији. Оне ће од мађарске државе добити 25 милиона евра, а у Србију ће уложити 80 милиона евра.

– Предност за добијање средстава имају компаније које већ имају партнера у Србији, чиме је олакшан начин рада, а поједини конкурси се објављују на нашем сајту – објашњава Немања Милутиновић, директор представништва ХЕПА и почасни конзул Мађарске у Србији. – Помоћ је одобрена за различите делатности. То су грађевинска индустрија, велнес и туризам, производња пољопривредних машина, производња сточне хране, енергетика и нафтна индустрија. У овом тренутку 90 одсто инвестиција је у Војводини, што је природно због блискости и географске повезаности, али се трудимо да мађарске привреднике упознамо и са централном Србијом, јер је велики потенцијал улагања.
Милутиновић објашњава да су мађарске фирме заинтересоване за пословање у Србији пре свега због географске близине, али и због субвенција које добијају. Предност је и тржиште које се из Србије отвара.

– Ми још нисмо ЕУ, конкурентни смо са ценом радног сата, имамо стручну, односно висококвалификовану радну снагу, а из Србије постоји потенцијал за отворање нових тржишта – каже Милутиновић. – У Србији су конкурентни оперативни трошкови, слободне зоне, као и слободан приступ тржишту од 1,3 милијарде потрошача ван ЕУ, што је велика предност. Све ово су довољни разлози за улагање. Ако говоримо о манама, најчешће су у сегменту администрације, споријег протока информација, царине, али то су процедуре кроз које пролази сваки инвеститор, а после је све једноставније.
НИСМО успели да сазнамо да ли мађарске компаније добијају сличне подстицаје и када улажу у друге државе. Немања Милутиновић објашњава да помажу компанијама како би биле конкурентније на новом тржишту.

– Свака држава има своје интересне сфере и у оквиру њих послује – каже Милутиновић. – Интерес Мађарске је да њихови привредници зарађују и ван граница своје земље и за то им дају новац, како би били конкурентни на новим тржиштима. Врло је једноставно, интерес је профит.

С. БУЛАТОВИЋ/Новости