За замену столарије у стану од државе 750 евра: „Новца ће бити довољно“

Београд — Управа за енергетску ефикасност биће формирана најкасније до јуна и имаће ове године на располагању фонд од око 15 милиона евра.
Та средства намењена су за повећање енергетске ефикасности домаћинстава у Србији, рекла је данас министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић.

Жеља министарства је да будући Закон о обновљивим изворима енергије и измењени Закон о енергетској ефикасности буду спуштени на ниво грађана и домаћинстава.
„Индустрија и привреда нису спорни, они ће се и те како бавити енергетском ефикасношћу и обновљивим изворима, али домаћинства с једне стране нису обучена, а с друге нису имала алате и услове да могу да се баве енергетском ефикасношћу“, истакла је министарка у изјави за Тањуг.

Михајловићева је најавила током ове године промене које ће то омогућити.

„Управа за енергетску ефикасност ће бити формирана најкасније до јуна ове године. Ми већ имамо Фонд енергетске ефикасности унутар министарсва. Сав тај новац одлази у Управу. Не само новац из буџета, него од разних међународних организација, наших партенра“, најавила је министарка Михајловић.

Нагласила је да ће новца бити довољно и да се већ праве модели како да се он користи.

„Ако неко хоће да промени своју столарију на просечном стану од 60 квадрата, за шта је потебно око 1.500 евра, 25 процената би дошло из Управе за енергетску ефикасност бесповратно, 25 процената би требало да дође из јединице локалне самоуправе, а 50 процената од самог домаћинства“, прецизирала је министарка енергетике.

То је један од модела који би могао да помогне да људи почну да изолују своје зграде и станове или да мењају столарију, додала је она.

„Мислим да ћемо направити посебне правилнике, посебна упутства, разговараћемо са јединицама локалне самоупораве да видимо колико је то изводљиво. За сада јесте“, оценила је Михајловићева.

Она је рекла да ће држава направити посебне програме за социјално угрожено становништво како би и оно могло да замени столарију.

„Зато што ми данас трошимо четири пута више топлотне или електричне енергије по стану у односу на замље ЕУ. Значи, заиста бацамо производњу једне електране годишње, зато што немамо добро изоловане прозоре или имамо лоша врата, или нам цела зграда није добро изолована“, нагласила је министарка Михајловић.

Министарство је, додала је она, направило могућност да стамбена заједница, односно цела зграда може да закључи уговор и са Управом и са јединицама локалне самоуправе да се ради изолација зграде и да Управа учествује у финасирању тога.

„По неким проценама, фонд може да износи и више од 15 милиона евра. За ову годину биће толико. Ми ћемо видети кад то све крене. Знате, није ствар у томе да ли су људи заинтересовани или нису. Ја сам сигурна да јесу, јер ако изолују добро свој стан или своју зграду њихови рачуни за струју или топлотну енергију ће бити много нижи него до сада“, навела је министарка енергетике.

Додала је да ће тај фонд имати онолико средстава колико грађани буду анимирани да их користе.

„Ми сад већ радимо са школама, обдаништима и неким другим мањим јавним установама, али за нас је сада приоритет свако домаћинство у Србији“, нагласила је Михајловићева.

Б92