Могућа нова ставка на рачунима за струју! ЕУ тражи већу цену и у Србији

Цена електричне енергије за домаћинства би морала да се повећа, док би помоћ социјално угроженима била намењена само онима којима је то најпотребније, рекао је данас директор Секретаријата Енергетске заједнице Јанез Копач.

На седници скупштинског Одбора за привреду, регионални развој, трговину, туризам и енергетику, на којој је представио годишњи извештај о напретку Србије у имплементацији прописа из области енергетике, Копач је рекао да су цене електричне енергије у Србији за предузећа приближно као и у ЕУ, али да су за домаћинства далеко ниже.

“Неко мора то да плати, а тај неко је индустрија. На тај начин Србија и земље у региону, међу њима најмање Црна Гора, губе конкурентност својих предузећа”, наводи Копач.

Каже да Србија треба постепено да почне и са зарачунавањем цене на угљендиоксид у производњи струје, али у почетку без плаћања и да ће ту иницијативу предати ЕПС-у. Каже да је Србија још увек међу првима у региону у сектору струје, али да је нажалост веома далеко иза других у сектору гаса.

Навео је да је прекршајни поступак против Србије због изостанка реформи у Србијагасу најстарији поступак у ЕЗ који се води још од 2013. године.

Копач је рекао да је Србија пре пет година у свим тим секторима била далеко прва у целом региону, а да данас заостаје за неким земљама.

“Неке од њих, Црна Гора, Северна Македонија, Албанија и Украјина ишле су брже у реформама, док је Србија мало остала у месту”, каже Копач.

Као велики проблем наводи субвенције на угаљ за које каже да нису дозвољене, а које су веће од субвенција за обновљиве изворе енергије.

Он је на седници одбора, којој је присуствовала и потпредседница Владе и министарка рударства и енергетике Зорана Михајловић, рекао да Србија није постигла обавезујући циљ да удео енергије из обновљивих извора у коначној потрошњи буде до 27 одсто и да је тренутно на нивоу од 21 одсто.

Копач је рекао да су инвестиције у области соларних електрана и ветропаркова биле блокиране због неповољних фид-ин тарифа. Он је, међутим, навео да ће нови закон о обновљивим изворима енергије, чије усвајање се ускоро очекује, отворити врата за нове инвестиције.

Каже да су за животну средину највећи проблем емисије сумпордиоксида.

 

Извор: Тањуг