Скачу цене квадрата, диктира их стиропор

Произвођачи стиропора подигли су цене између 40 и 50 одсто, што је изазвало велике проблеме на тржишту.
То поскупљење погађа све оне који граде куће или станове, посебно када се раде фасаде.

Тај термоизолациони материјал једна је од кључних ставки приликом градње, а инвеститори и грађевинци истичу да ће талас његовог поскупљења какав се не памти сигурно утицати на потражњу и на раст цене квадрата станова.
У предузећу Грађус из Котор Вароша истичу да су остали у шоку када су видели нови ценовник који им је пристигао од добављача.

„Грађус је као извођач завршних радова у грађевинарству на тржишту присутан 20 година, а продајом грађевинског материјала и опреме бави се 15 година и никада се нисмо сусрели са оваквим поскупљењем које је у маху износило чак 46 одсто. Надамо се да је ово ипак краткорочни поремећај тржишта и да ће цене бити стабилизоване на приближном нивоу као пре овог удара. Уколико се то не догоди, сигурно је да ће се то одразити на пословање комплетне грађевинске оперативе у Српској, јер ће инвеститори, а посебно власници приватних кућа, вероватно чекати боље вријеме за извођење планираних радова“, рекао је за Глас Српске менаџер у Грађусу Дарко Гавриловић и додао да је ово треће поскупљење од почетка године те да је у претходна два случаја раст цена био по пет одсто.

Гавриловић истиче да су прва два поскупљења једно време успјели амортизовати залихама, али да је сада раст цена неминован.

Да ће до поскупљења доћи сагласни су и у приједорском грађевинском предузећу МБ модул, из којег су већ раније упозорили на раст цена појединих грађевинских материјала.
„Ово поскупљење ће утицати на цену свих радова, а цене квадрата пет до седам одсто“, рекао је директор овог предузећа Милан Мамлић.

Произвођачи стиропора тврде да је до поскупљења дошло усед раста цене сировине на глобалном тржишту. Технички директор у фирми ЕПС Лаштро из Крешева Ивица Шитум рекао је да је до поремећаја на тржишту дошло још крајем прошле године, првенствено због несташице сировине.

„Пола Европе не ради како треба, а цене су расле и у јануару и фебруару и мислили смо да ће се ситуација смирити. Та два месеца радили смо на властиту штету. Међутим, почетак марта донео је историјски скок цена сировине, које су за месец порасле за више од 40 одсто, због чега смо и ми поскупели стиропор за 35 до 40 одсто“, рекао је Шитум.

Додао је да ће ово историјско поскупљење сигурно смањити потражњу.

Цене је повећала и фирма Аустротхерм БХ, која у погонима у Бихаћу и Шамцу годишње произведе око 350.000 кубика стиропора.

„Цена нафте на глобалном тржишту, од које се сировина и добија, директно диктира и цену сировине, али она такође зависи и од произвођача који диктирају своје услове рада и продајну цену, што све на крају утиче на цену крајњег производа“, рекао је Денис Малагић, запослен у сектору техничке подршке и маркетинга у овој фирми.

Додао је да свако повећање цене потенцијално негативно утиче на потрошњу, известио је Глас Српске.

Б92