„Турска неће искључити могућност куповине руских авиона“

Турска не искључује могућност куповине руских борбених авиона Су-35 и Су-57, иако даје предност стварању сопствених ловаца пете генерације.
То је изјавио министар индустрије Мустафа Варанк.

Турски званичници први пут су почели да наговештавају интересовање за руске авионе, укључујући ловце Сухој Су-35 4++ генерације и млазни авион Сухој Су-57 пете генерације, након што је Анкара избачена из програма Ф-35 америчке компаније Лоцкхеед Мартин због куповине руског ПВО система.
„Ако Русија има летелицу која задовољава наше тренутне потребе, ако нема потешкоћа са увођењем у наш систем и лансирањем, онда је сигурно можемо купити из Русије или неке друге земље у Европи. Наш приступ овом питању није категоричан и антагонистички“, рекао је Варанк за Спутњик.

О теми продаје руских ловаца Турској редовно се говори на састанцима лидера две земље, додао је министар.

„Наравно, дајемо предност развоју турских капацитета повезаних са ловцима пете генерације. Али ако Русија има летелицу која испуњава наше потребе и циљеве, Турска ће је купити“, рекао је Варанк.

Министар је такође потврдио да су у току преговори око друге серије С-400 за Турску и да је Турска заинтересована за технолошку сарадњу и могућност делимичне локализоване производње.

u

Б92