ВУЛИН ПОКРЕНУО ПИТАЊЕ О КОЈЕМ БРУЈИ ЦЕЛА СРБИЈА

Предложићу министарки правде да поведе расправу о могућој промени дефиниције нужне одбране, рекао је министар унутрашњих послова Александар Вулин.

Он је у писаној изјави навео да човек који је бранио себе и своју непокретну супругу не би смео да због тога буде у затвору.

“Ако је пуцање у провалника и још уз то млађег, физички снажнијег од пензионера који брани свој живот, онда морам да питам законодавца шта би свако од нас када му буде угрожен живот и част у сопственом дому требало да уради. Нека нам објасне како треба да се понашамо када нам неко провали у кућу и покушава да нас опљачка? Тужилац који је квалификовао пуцање у провалника као убиство у покушају је само следио слово закона и урадио једино што може да уради човек правосуђа све док је овакав кривични закон на снази“, изјавио је Вулин.

Он је реаговао поводом случаја у Лебану, где је пензионер у својој кући из пиштоља ранио мушкарца који је покушао да га опљачка.

“Предложићу министарки правде госпођи Поповић да поведе расправу о могућој промени дефиниције нужне одбране. Закони морају да се прилагођавају животу, и када се пишу и доносе морају да поштују принцип правичности. Ићи у затвор због одбране свог дома то једноставно није праведно”, поручио је Вулин.

Интермагазин