Копач: Кредити Србијагаса не могу бити разлог за одлагање раздвајања делатности и скуп гас

Директор Секретаријата Енергетске заједнице (ЕЗ) Јанез Копач рекао је да кредити које је узео Србијагас за инвестиције не могу бити оправдање за одлагање раздвајања делатности у том предузећу и за скуп гас.

Он је у интервјуу агенцији Бета рекао да је о том проблему разговарао прошле седмице у Београду са министарком рударства и енергетике Србије Зораном Михајловић и председником Србије Александрим Вучићем и да „председник разуме ситуацију“.

„Очекујем да ће се тај проблем решити у овој години јер кредити за инвестиције које сад отплаћује Србијагас не могу бити оправдање да се крши закон и убира монополски профит јер потрошачи плаћају гас много више него што би требало, пошто није дозвољена конкуренција“, рекао је Копач.

Додао је да ће о мерама против Србије министарски савет ЕЗ расправљати у новембру ове године, али да очекује да ће до тада бити решен проблем Србијагаса.

На питање да ли ће Србија до 2050. године морати да затвори све термоелектране због Софијске декларације која предвиђа да земље Западног Балкана раде заједно са ЕУ како би се убрзала декарбонизација енергетског сектора и Европа до 2050. године постала климатски неутрална, Копач је рекао да тај документ подразумева потпуну декарбонизацију „што би у пракси значило, да нема више термоелектрана на угаљ“.

Србија би, како је оценио, таксу на емисију угљен-диоксида (ЦО2) због сагоревања угља у термоелектранама могла да почне да плаћа за две-три године.

„За Србију није предвиђен обавезујући датум за плаћање таксе за емисију ЦО2 јер то још није део права ЕЗ, али пошто ЕУ уводи ‘царбон бордер ађустмент мецханисм’ (врста таксе за емисију угљеника) који ће имати утицаја и на Србију, очекујем, да ће плаћање ЦО2 емисије бити уведено за две-три године“, рекао је Копач.

Процес одсумпоравања који се уводи у Термоелектрани „Никола Тесла“ ће, како је оценио, смањити загађење и „тај уређај је решење за претеране емисије и смањиће емисију штетних гасова испод дозвољених граница ако код инсталација не би дошло до неких пропуста“.

Декарбонизација, према његовим речима, значи престанак употребе фосилних горива угља, нафте и природног гаса.

То на другој страни, како је рекао, подразумева масовну изградњу ветропаркова и постројења за коришћење соларне енергије, на првом месту на крововима, док ће гас и нафта бити делимично надокнађени водоником, синтетичним гасовима и биогасом.

„О конкретном плану декарбонизације у Србији, који треба да се припреми, још је преурањено говорити“, рекао је Копач.

 

Бета