СББ: РТС не може да забрани нашим корисницима да гледају програм јавног сервиса

Кабловски оператор СББ је данас саопштио да има законску обавезу да без накнаде дистрибуира и емитује основне програме јавног медијског сервиса у зони њиховог покривања и да Радио-телевизија Србије не може то да забрани.
РТС је недавно је оптужила СББ да не поштује законе Србије тиме што наводно незаконито емитује програме РТС-а на ЕОН платформи, позивајући се на неправноснажну пресуду Привредног суда у Београду, донету фебруара 2019.

Како је саопштио ССБ, Привредни апелациони суд је укинуо ту пресуду и предмет вратио на поновно одлучивање, јер у првостепеном поступку нису утврђене све околности у том случају.

„Привредни апелациони суд је нашао да првостепени суд није узео у обзир да је право свих грађана да им програми јавног медијског сервиса буду доступни, као и да оператори имају обавезу да дистрибуирају без накнаде основне програме јавног сервиса у зони њиховог покривања, што подразумева и обавезу РТС-а да такву дистрибуцију омогући“, навео је СББ.

Та компаније је указала да би, ако би РТС могао да условљава својом сагласношћу дистрибуцију својих програма, СББ био онемогућен да испуни своје законске обавезе.

„Обавеза дистрибуције основних програма РТС-а од стране СББ компаније заправо је мера прописана у јавном интересу, односно интересу свих грађана, па њено испуњење не може зависити од воље РТС-а“, истакао је ССБ.

Одлука Апелационог суда, како је оценио СББ, „добар је подсетник за РТС да је његова основна улога да остварује јавни интерес, у који спада и информисање грађана Србије у иностранству, као и припадника српског народа који живи ван територије Србије“.

„Нажалост, управо неразумним одлукама РТС-а и Телекома, право да прате програме јавног сервиса је ускраћено за више од милион грађана наше дијаспоре. Надамо се да је ова одлука суда корак у правом смеру који ће помоћи РТС-у да почне да остварује јавни интерес свих грађана, без дискриминације, због чега је уосталом и основан“, наводи се у саопштењу ССБ-а.

Данас