Коначан договор о условима уласка наших туриста у Грчку крајем марта

Министарка трговине, туризма и телекомуникација Татјана Матић најавила је да ће министар туризма Грчке Харис Теокарис 30. марта допутовати у Београд ради финализације договора о условима уласка наших туриста у ту земљу, саопштила је Влада Србије.

Матић је у изјави за Телевизију Прва навела да су са грчком страном договорени сви технички детаљи о дигиталним сертификатима који би требало да омогуће лакши улаз грађанима који су вакцинисани, али ће исто тако они који имају антитела, односно негативан ПЦР тест моћи да пређу границу.

Грци задржавају право да на граници раде насумичне ПЦР тестове, што ће зависити од епидемијске ситуације у Србији, истакла је она и додала да уколико не будемо на црвеној листи када сезона почне, неће бити потребе за насумичним тестовима.

Према њеним речима, без обзира на билатералне договоре које ћемо успоставити кључ ће бити у епидемијској ситуацији и у Србији и у Грчкој, јер тренутно ни тамо ситуација није сјајна.

У Хрватску и Турску са негативним ПЦР тестом

Министарка је пренела да је за улазак у Хрватску и даље неопходан само ПЦР тест, али се чека и коначан став ЕУ о дигиталном сертификату, односно такозваном ковид пасошу.

Такође, како је напоменула, и у Турску се улази са ПЦР тестом, али је та земља увела нову меру која се примењује од јуче, а то је да се попуни електронски сертификат 72 часа пре уласка и да код који добијете приликом попуњавања сертификата имате на мобилном телефону или у неком другом дигиталном формату, који покажете приликом уласка у Турску.

Матић је најавила да се одлука о такозваним ковид пасошима у ЕУ очекује сутра, али да тај документ треба да разматрају Савет ЕУ и Европски парламент, уз напомену да о томе постоји велика подељеност међу чланицама Уније.

Европска унија је, како је оценила, далеко од тога, будући да се неке њене чланице отворено противе таквој дискриминацији јер се размишља о издавању документа у тренутку када већина Европљана не може уопште да прими вакцину.

Према њеним речима, суштина дигиталног сертификата јесте да омогући лакшу проверу здравственог стања грађана ЕУ који би да путују, али он не прописује коју вакцину треба примити да би се путовало у Унију.

Министарка је пренела да сертификат није усмерен на ограничавање, јер не садржи само податак о вакцинацији, већ и о антителима уколико је неко прележао ЦОВИД-19, као и о ПЦР тесту.

– У обавештењу које је наша земља добила, нигде се није наводило да ће искључиво вакцине које имају лиценцу Европске агенције за лекове бити предмет оваквог једног сертификата, али није немогуће да буду само те вакцине – навела је Матић.

Она је констатовала да тај документ, с обзиром на све наведено, треба да олакша кретање и људима који неће бити вакцинисани из објективних или субјективних разлога.

Екапија