Вратити називе славних српских војних јединица – ГВОЗДЕНИ ПУК И ШАЈКАШКИ БАТАЉОН

Српска лига се залаже да се врате називи српских славних војних јединица као што су XII пешадијски пук „Цар Лазар“, I пешадијски пук „Милош Велики“ , Други пешадијски пук „Књаз Михајло”, познат под називом Гвоздени пук ,V пешадијски пук „Краљ Милан“ као и специјалне јединице на рекама “Шајкашки батаљон” итд. – истиче Александар Ђурђев, председник Српске лиге.

По садашњој формацији у Војсци Србије пукови нису потврђени као јединице, јер је основна тактичка јединица батаљон. Пук представља вишу здружену тактичку војну јединицу родова копнене војске променљивог састава, a у модерним армијама пукови имају веома важну и значајну улогу. – напомиње Ђурђев.

Пуковског система, кога често називају „племенски“ ствара снажан осећај јединства и заједништво, многе велике војне силе, попут САД, Велике Британије и Русијe, у свом формацијском саству имају пукове. У британској војној традицији деценијама па и стотинама година називи јединица се не мењају, тако да постоје јединице са којим симболима се поносе читаве породица јер су служили у истој јединици. Најстарији британски пук који се још увек налази у саставу британске армије је формиран још 1537. године, док је Краљевски шкотски пук , формиран 1633. године, и преставља најстарији активни пешадијски пук. – објашњава Ђурђев.

Замислите колика би само била част за будуће српске регруте, да служе у најхрабријој, најодликованијој и најславнијој српској војној формацији у славном Гвозденом пуку. – истиче Ђурђев.
Српска лига се залаже да се формацијски врате пукови, а самим тим и називи славних српских војних јединица, негујући на тај начин дух патриотизма, традиције и снажан осећај заједништва. – закључује Ђурђев.

www.srpskaliga.rs