Светска банка одобрила 62,5 милиона долара за железницу у Србији

Светска банка је данас објавила да је одобрила 62,5 милиона долара за развој железничке инфраструктуре у Србији.

Та кредитна подршка је прва фаза Пројекта модернизације железничког сектора у Србији, укупне вредности 400 милиона долара, којим је предвидјена обнова и модернизација 3.735 километара пруга.

Светска банка и Француска агенција за развој заједнички суфинансирају по 50 одсто прве фазе пројекат, тако да ће укупна улагања тог дела пројекта износити 125 милиона долара.

„Железничка мрежа Србије је значајан ресурс ове државе и има потенцијал да одигра стратешку улогу у развоју целе земље и креирању нових радних места“, изјавио је шеф Канцеларије Светске банке у Србији Стивен Ндегва.

Додао је да ће програмом обнове железнице у Србији који финансира Светска банка унапредити квалитет инфраструктуре, повећати безбедност, поспешити домаће и регионалне интеграције, убрзати привредни развој и побољшати пословно окружење у региону.

„Обновљена и модернизована железничка мрежа постаће кључни део трансформације
мултимодалног саобраћаја у овој земљи, а читав програм је у потпуности ускладјен са планом за приступање Србије Европској унији, укључујући и опредељеност државе за поштовање стандарда Европског зеленог договора и климатске неутралности, којима се предвиђдја смањење емисија из сектора саобраћаја за 90 одсто“, казао је Ндегва.

Процене Светске банке су да ће „додатна еколошка корист“ од модернизације железнице у Србији бити у врености 111,28 милиона долара.

Такодје се очекује да искоришћеност железничке мреже буде пет одсто већа, да за 23 одсто буде смањен броја смртних случајева на железничкој мрежи, а да учешће железнице на домаћем тржишту превоза робе буде веће за 10 одсто у наредних десет година.

Планирано је да у железничку мрежу у Србији буде укупно уложено 3,3 милијарде евра током предстојеће деценије, у склопу чега је предвидјена потпуна електрификација пруге, укидање ограничења брзине, повећање капацитета траса за превоз робе и унапредјење управљања имовином железнице.

„Ова очекивана трансформација од пресудног је значаја за подстицање улагања и привредног раста у Србији, смањење климатског утицаја везаног за делатности трговине и саобраћаја и бољу повезаност у превозу путника и робе“, наводи се у саопштењу Светске банке.

Нови магазин