Турски лист „Sabah“: Бајден је у праву, Путин јесте убица – убио је америчку хегемонију!

Заменик портпарола Стејт департмана Џалина ПОРТЕР: У нађим односима са Русијом постоје оштри углови које нећемо заглађивати. С обризом на држање Русије последњих месеци – постојаће и сфере и елементи односа који ће бити антагонистички“

Турски колумниста Беркан ТУТАР: „Путин је на Минхенској безбедносној конференцији 2007. изазвао Сједињене Државе поручивши им да светом не може владати једна држава. Потом је током рата у Грузији 2008. године задао кобни ударац положају Сједињених Држава као једине суперсиле која је то била од 1991. године. Интервенцијом у Украјини 2014. и операцијом у Сирији 2016. окончана је америчка стратегија борбе против тероризма. Тако су се отворила врата мултиполарног света“

__________________________________________________

БЕЛА кућа – тачно према очекивањима – није „ухватила у лету“ понуду Владимира Путина да са Џоом Бајденом наредних дана разговара тако да то могу да онлајн прате сви у Русији и Сједињеним Држава.

Портпаролка Беле куће, Џен Псаки, рекла је да поводом иницијативе руског лидера још не постоји никаква позиција, али да се контакти са руским руководством настављају.

Обраћајући се новинарима, још је (увредљиво за Русију) додала:

„Обавестићу вас ако о тој понуди будемо размишљали. Председник Бајдена већ разговарао са председником Путином, а постоје светски лидери са којима још увек није.У сваком случају, председник ће сутра бити у Џорџији и прилично је заузет“.

Заменик портпарола Стејт департмана Џалина Портер је неколико сати касније изјавила:

„У нашим односима са Русијом постоје оштри углови које нећемо заглађивати. Наши односи са Москвом остају изазов за који смо спремни. Ми желимо предвидљивост и стабилност у односима, па ћемо бити конструктивни када је то у нашем интересу. Али, с обризом на држање Русије последњих месеци – постојаће и сфере и елементи односа који ће бити антагонистички“.

У светској штампи се, иначе, множе коментари који нису нимало по вољи ни Бајдену ни Псаки.
Колумниста турског листа „Сабах“ – Беркан Тутар – написао је:

„Нови председник Сједињених Држава, господин Џо Бајден, који је рекао да ће давати предност демократији и дипломатији (над војном силом), прекршио је све конвенције изјавом о руском председнику Владимиру Путину. Заправо, показао је изразиту хистеричну реакцију особе која се нашла у веома тешкој ситуацији. Од аргумената, Бајден је навео „поновљено Путиново мешање у америчке изборе“. Посебно је болно за породицу Бајден било ширење информација да су умешани у корупцију у Украјини. Али, то је лично, а главно је – нешто друго“.

Тутар је иронично додао: „Бајден је у праву. Путин јесте убица. Убио је америчку хегемонију. Глобалну хегемонију коју су успоставиле САД после хладног рата. Тако се осветио за распад СССР , је назвао највећом геополитичком трагедијом 20. века. Присетимо се … Путин је на Минхенској безбедносној конференцији 2007. изазвао Сједињене Државе поручивши им да светом не може владати једна држава. Потом је током рата у Грузији 2008. године задао кобни ударац положају Сједињених Држава као једине суперсиле која је то била од 1991. године. Интервенцијом у Украјини 2014. и операцијом у Сирији 2016. окончана је америчка стратегија борбе против тероризма. Тако су се отворила врата мултиполарног света“.

Турски коментатор је текст закључио речима:

„Сада Москва прети индопацифичкој стратегији Вашингтона. Русија није дозволила Сједињеним Државама да створе азијски НАТО, јер се Индија- под утицајем Русије – није усудила да се придружи антикинеском блоку са Аустралијом и Јапаном. Дакле, Сједињене Државе трпе један за другим геополитички пораз у различитим деловима света“.

Getty images

Факти