Енергетска заједница покренула поступак против Србије због аеро-загађења

Енергетска заједница покренула је поступак против Србије због неиспуњавања горње границе Националног плана за смањење емисија у 2018. и 2019. години. Коментаришући ту вест, иницијатива „Не давимо Београд“ саопштила је да кандидатура Града Београда за Зелену престоницу Европе звучи „невероватно“, пошто власти истовремено „не спречавају загађење животне средине“.

„Ово је још један доказ да наше власти не раде ништа на решавању проблема загађеног ваздуха, који оставља суморне последице по наше здравље, осим што покушавају да изманипулишу јавност, наводи у саопштењу Не давимо Београд (НДМБГД).

Ова иницијатива наводи и да су емисије сумпор-диоксида биле шест пута веће од оних које су максимално дозвољене, а као илустрацију тога стања наводи податак да су само термоелектране Никола Тесла у Обреновцу и ТЕ Костолац емитовале у просеку 35 пута више сумпор-диоксида од једне просечне термоелектране у Европској унији.

Ово је већ други поступак који је покренут против Србије за само годину дана, док је у јануару прошле године такође покренут спор због непотпуне примене Директиве о великим ложиштима.
Министарство рударства и енергетике је тада саопштило да Србија, односно Електропривреда Србије и остале енергетске компаније у потпуности поступају у складу са мерама које су предвиђене Националним планом за смањење емисија главних загађујућих материја (НЕРП).

„Упркос тим тврдњама, наступила је још једна година прекомерног загађења и неодговорног односа српских власти према грађанима и грађанкама, те је нова реакција Енергетске заједнице сасвим логична“, сматрају у организацији НДМБГД.

Како се наводи у саопштењу Енергетске заједнице, чије је седиште у Бечу и чији је наша земља чланица, највећи изазов за нашу земљу у спречавању загађења представља поштовање горње границе за емисију сумпор-диоксида.

Поред Србије, према њиховим речима, Северна Македонија суочава се са проблемима максималних концентрација за сумпор-диоксид и прашину, док Босна и Херцеговина и Косово нису испунили горње границе за сва три загађивача.

(pixabay.com)

Нова економија