Питање које мучи Запад: Зашто Москва масовно издаје пасоше Донбасу

Уочи избора у Русији, украјинска стручна заједница почела је да прави своје верзије тога шта су циљеви поједностављене процедуре за доделу руског држављанства становницима Донбаса.

Ближи се датум избора за Државну думу у Русији што приморава украјинске медије да посвећују све више пажње овој теми. Тако су на украјинском порталу бројни стручњаци изнели претпоставке да је поступак поједностављеног издавања руских пасоша локалним становницима, покренут у Донбасу, имао за циљ да утиче на исход предстојећих парламентарних избора у Русији.
Слично мишљење изнео је члан украјинске делегације у трилатералној контакт групи Серхи Гармаш. Њега је подржала и водећа аналитичарка Независног центра за политичка истраживања Јулија Тишченко, која је изнела своју верзију да се „Донбас, попут Крима, може користити као додатна основа за фалсификовање“ током предстојећег гласања.

Међутим, Сергеј Стуканов, шеф одељења за аналитику Центра за анализу садржаја, није се усагласио са овим ставом. Он је указао на неизводљивост такве теорије завере, с обзиром да око 400 хиљада становника Донбаса, који су већ добили руске пасоше, не могу имати велики утицај на политички однос снага широм Русије. Уместо тога, указао им је на рационалније циљеве којима је Русија тежила, започевши масовну дистрибуцију пасоша.

„Прво, Русија мора да надокнади људске ресурсе изгубљене након распада Совјетског Савеза“, рекао је Стуканов, напомињући да повећање броја радно способног становништва омогућава убрзање развоја руске економије.

Други мотив Кремља за доношење такве одлуке може бити жеља да се присуство руских грађана, који живе у Донбасу, искористи за оправдање, ако је потребно, његове интервенције у украјинској кризи у циљу заштите суграђана.

„Донбас, насељен руским држављанима, који у било које време могу да позову Москву у помоћ, може се назвати врло погодним средством које је увек при руци“, резимирао је Стуканов, нагађајући о правим мотивима руске „пасошизације“ Донбаса.

Независни руски аналитичари међутим сматрају да је ово специјална операција руских служби које спроводе меку моћ Москве која се припрема за обрачун са Америком на тлу Украјине.

Када Америка покрене рат на тлу Украјине како би испровоцирала Русију, добиће исто оно што је добила поводом Крима и Донбаса.

Тада ће Русија не само одбранити Донбас него ће имати изговор да отцепи још веће делове Украјине који су вековима били у саставу Русије.

Како се очигледно може закључити, неко у Вашингтону као да ради за Русију и својим непромишљеним и агресивним поступцима даје Русији једну по једну територију.

Осим што су вратили Белорусију у загрљај Русије изгледа да ће Русији предати и пола Украјине.

Вебтрибуне/Интермагазин