Померен рок за примену Закона о е-фактури

Примена Закона о е-фактури у пословању јавног сектора у Србији и приватног са јавним сектором неће почети 1. јула као сто је у првој верзији нацрта било предвиђено, изјавио је данас директор Централне фидуционе јединице испред Министарства финансија Ненад Влакетић.

Он је то објаснио чињеницом да је Министарство желело да испоштује примедбе изнете на тај законски текст током јавне расправе, а учествујући данас на вебинару посвећеном увођењу е-фактуре навео је да не може да говори о новом датуму с обзиром да нацрт закона тек треба да разматра Влада Србије.

Навео је да тај датум свакако неће бити у овој години, те додао да је нацрт закона већ прошао јавну расправу у којој је учествовало око 200 учесника.

Говорећи о дилемама које су се чуле од учесника данашњег и претхондог вебинара, а које се односе на то да ли ће електронска фактура бити електронски документ, Влакетић је рекао да по доношењу Закона о е-фактурама и у складу са роковима који ће ступити на снагу електронска фактура неће бити електронски документ.

“Неће зато што је то потпуно другачији систем и платформа која ће се користити и по другачијем стандарду за електронску фактуру који је усклађен са директивом Европске уније”, објаснио је.

Када је реч о тзв. српском стандарду и о томе да ли је он уопште донет, Влакетић је навео да српски стандард усвојен и да је исти као европски.

Указао је да је ситуација сада таква да је он на енглеском језику, али будући да су рокови за примену самог закона померени, биће времена да се и то реши и стандард уподоби са нашим потребама. Вебинар су организовали Друштво информатичара Србије, Удружење за електронску комуникацију и информатичко друштво Привредне коморе Србије.

pixabay.com

БиФ