Русија чека одговор Бајдена: Активирани дипломатски канали

Москва за сада не зна каква је реакција Вашингтона на предлог Владимира Путина о јавној дискусији двојице лидера, рекао је портпарол Кремља Дмитриј Песков. Додаје да се дипломатским каналима ради на тој иницијативи, а да се, уколико не буде одговора са америчке стране, неће више инсистирати на том формату разговора.

Песков је подсетио да је први разговор Путина и Бајдена био на америчку иницијативу а да сада руска страна, у светлу предлога председника, и сама показује иницијативу за контакт и чека одговор.

Он је објаснио да је изнет предлог за разговор двојице лидера у директном преносу због одређених Бајденових изјава.

„У директном преносу због тога што су се догодиле неке изјаве без преседана од стране Бајдена. Да се не би дозволило да оне нанесу коначну штету билатералним односима који су у ионако јадном стању председник Путин је предложио да се размотри ситуација јавно јер би то било интересантно народима обе земље. Пошто су изјаве Бајдена биле без преседана онда не треба искључити ни такве формате разговора “, објаснио је Песков.

Према његовим речима, у случају разговора Путин -Бајден поред осталог би могле да буду размотрене и неосноване оптужбе са стране Америке.

„Наравно, пуно је питања које би председници поставили један другом.“

Такође, Песков је рекао да Русија не може да не узме у обзир изјаве Бајдена о руском председнику али спремна је да се настави дијалог који је у интересу не само две земље већ читавог света.

Упитан како ће се у Москви гледати на то ако се деси да не буде разговора двојице лидера, Песков је рекао да је Путин јасно ставио до знања да нема сврхе бавити се мегафон дипломатијом, размењивати заједљиве коментаре, већ да једино има смисла разговарати, наставити односе Русије и Америке.

„То је гледиште и приступ председника Русије. Али, ништа не могу да кажем о потенцијалном приступу председника Бајдена“, рекао је Песков.

Упитан да прокоментарише мишљење експерата који упозоравају на могући нови Хладни рат између две земље, он је рекао да се Русија нада најбољим могућим односима са САД али да је увек спремна на најгори сценарио.

Подсетимо, амерички председник Џозеф Бајден је у среду у интервјуу за „Еј-Би-Си“ изјавио да ће руско руководство морати да „плати цену“ у вези са покушајима мешања у америчке изборе, које се приписује Москви. Осим тога, шеф Беле куће потврдно је одговорио на питање да ли Путина сматра „убицом“. Москва је позвала свог амбасадора у Вашингтону Анатолија Антонова на консултације, а руски лидер је потом америчког колегу Џоа Бајдена позвао на јавну дискусију.

Спутник