Цене плацева по ободу Београда све више расту, једно насеље посебно „полетело“

Плацевису последњих година добили на популарности, али оно што је проблем јесте понуда квалитетних парцела.
Они који би да на парцели зидају или дижу монтажну кући, волели би плац ближе центру, што је готово немогуће наћи. Сличан проблем имају и инвеститори који зидају зграде, мада у појединим деловима града лакше налазе старе куће или зграде које су за рушење, како би могли да зидају сопствени објекат.

Зато супарцеле у општинама Сурчин, Нови Београд и Земунпостале прилично популарне и тражене. Посебно их траже инвеститори који би да граде пословне просторе, хале…У поменутим насељима може да се нађе и пољопривредно земљиште погодно за воћњак, а као што смо раније писали, потражња не престаје.

Према актуелним подацима Републичког завода за статистку,просечна цена станова новоградњеу Србији прошле године је износила166.433 динара,односно око 1.400 евра по квадрату. То значи да су цене у 2020. биле више за 1,8 одсто у односу на 2019, и тренд се наставља. Све је више станова лукс категорије на домаћем тржишту, посебно у центру Београда, Новог Сада и других већих градова.

С друге стране, наша престоница је одавно постала „презасићена“, па многи чак рођени Београђани „беже“ из ње. Гужве у саобраћају, ширење граница града, проблеми с паркирањем, високе цене станова, бука – само су неки од разлога због којих људи траже дом у унутрашњости земље или на переферије.

Оно што је нарочито занимљиво јесте да цене прометованог грађевинског земљишта на територији Републике Србије имају широк распон који је посебно изражен код грађевинског земљишта намењеног за стамбено–пословну градњу.Анализа коју је спровео РГЗ показала је да оне износе од минималних 10 ЕУР/ар до преко 80.000 ЕУР/ар.

Притом, готовином је плаћено 99 одсто прометованог грађевинског земљишта, 76 одсто промета је плаћено у еврима, а 24 одстоу динарима.

У последњих годину дана, према просечној цени коју показује статистика огласа, за ар грађевинског земљишта у насељуПлави Хоризонти у Земуну,креће се нешто изнад4.000 евра. Судећи према тренутно оглашеним парцелама, уколико желите добар плац, морате бити брзи и спремити бар 6.000 евра по ару за ову локацију.

Тренутно је најскупљи ар за грађевински плац у мирном делу насеља Плави Хоризонти, од укупно седам ари, који кошта 79.000 евра, односно око11.200 евра по ару.Власник је навео да је плац правоугаоног облика, са комплетном инфраструктуром, да има асфалт, струју, воду, канализацију, да је повезан на гас и погодан за индивидуалну, породичну градњу.

У апсолутном износу,најскупљи плац у понуди на земунским Плавим Хоризонтима кошта чак миллион евра, а има скоро 270 ари грађевинског земљишта на располагању.

У понуди махом доминирају плацеви чија површина прелази 100 ари грађевинског земљишта, а цене се крећу око 300.000, 500.000, 700.000 евра за парцелу.

Каматица