ЕРДОГАН ИЗНЕНАДА СМЕНИО НАЏИЈА АГБАЛА: Уследиће велике промене у Турској

Турски предсеник Реџеп Тајип Ердоган изненада је сменио гувернера централне банке Наџија Агбала, након што је подигао каматне стопе да би зауставио инфлацију, а на његово место поставио бившег посланика владајуће странке и критичара строге монетарне политике Сахапа Кавичоглуа.
Ово је трећи пут од 2019. године да Ердоган, који се више пута залагао за ниже камате смењује гувернера, подсећа Ројтерс. Аналитичари предвиђају да ће лира пасти када се тржишта новца отворе, након што је поново задат ударац кредибилитету централне банке.

Одлазећи гувернер Наџи Агбал, именован пре мање од пет месеци, освојио је похвале на тржишту агресивним подизањем стопе политике за 875 базних поена на 19 одсто, што је највише у било којој великој економији.
Његово изненадно смењивање долази након што је банка у четвртак повисила стопе за више од очекиваних 200 поена, што је потез који је требало да смањи инфлацију од 16 одсто и пад лире. Службени лист земље објавио је да га је Ердоган заменио Сахапом Кавчиоглуом, бившим чланом парламента Ердоганове владајуће странке (АКП).

Од Агбаловог именовања 7. новембра, лира је скочила више од 15 ошто са рекордних најнижих 8,50 за долар. Око 20 милијарди долара страних фондова такође се слило у турску имовину, преокренувши године одлива, пише Ројтерс.

Србија данас