Фарбаре закључане, а хипермаркети раде

Иако је председник Србије Александар Вучић признао да од европских земаља ми имамо најблаже мере, он није вољан да их упркос све тежој епидемиолошкој ситуацији, заоштрава.
„Хајде да пробамо са затварањем на пет или седам дана, закључавањем на две или три недеље изгубићемо додатних 500 милиона евра“, упозорио је он гостујући пре два дана на РТС-у.

Није искључио могућност да се постојеће мере продуже још дан или два, али је „уз све поштовање“ које има према медицинском делу кризног штаба, објаснио да се мора наћи начин да се у Србији ради, и да се отворе и кафићи и ресторани.

Уз такав став, најавио је и нове мере подршке привреди и грађанима, од поновне исплате по три минималца за 1,5 милиона радника у приватном сектору, до увођења нових група корисника – музичара који нису у пореском систему, незапосленима, угоститељству а обећана је и новчана исплата грађанима и додатна пензионерима.

Економисти сматрају да је добро што су нове мере делимично циљане што је до сада изостајало иако је јасно да нису сви на исти начин погођени кризом и да међу онима који су помоћ примали има доста фирми где је промет био значајно увећан током пандемије.

– Кад се мере усмере на стварно погођене секторе, неке услуге, аутобуски превоз, туризам, потребно је много мање пара. То је позитиван корак иако мало закаснео јер су неки већ пред банкротством и питање је да ли ће планирана помоћ за њих бити довољна. Друга проблематична ствар је ако су мере усмерене само на плаћање зарада али на пратеће порезе, доприносе и остале трошкове пословања не. Многе фирме већ дуго не раде и имају проблем да тај део сервисирају. У реду је фокус на очување запослености али уз вештачко одржавање радних места запостављени су они који их креирају и који ће се наћи у озбиљном проблему – каже Горан Радосављевић, професор са ФЕФА и наглашава да је разумљиво то што је на почетку епидемије помоћ била усмерена свима подједнако, јер се није знало на који начин ће се све кретати, али се током годину дана искристалисало који су то угрожени сектори и каква врста помоћи им је потребна.

Привредници нису задовољни најављеним потезима државе, јер иако им је помоћ неопходна, указују да је бар то што се најављује, неселективно и да не доприноси ни опстанку фирми ни сузбијању пандемије.

– Највећи проблем са мерама затварања је то што оне нису добро промишљене. Како је могуће да ради вели трговински ланац у коме се не продаје само прехрана и где се стварају велике гужве, а фарбара мог комшије, у коју улази један по један купац, мора да буде затворена. Јасно је да трговински ланац остварује увећани промет који се одражава на буџет, као и на пример бензинске пумпе за чији рад једино оправдање је то што су наше акцизе највише у Европи – каже за Данас генерални секрета Уније послодаваца Србије Бошко Савковић.

Он наглашава и да мере подршке неће бити прихватљиве за све привреднике, јер ако сада исплате минималац за који им је новац стигао из државне касе, већ за који месец очекују их обавезе за порезе и доприносе, па се некима за одржавање пословања и запослених више исплати да узму кредит чак и када камата није претерано повољна.

И он има разумевање за прву траншу подршке из априла прошле године, јер тада нико није знао шта нас очекује, али да сада нема оправдања за то што помоћ привреди није боље осмишљена.

Ни лекари на чије је инсистирање пре пет дана уведено „закључавање“ иако лабаво, нису срећни а указују да је ситуација заоста озбиљна. Према речима Радосава Панића, председника Синдиката лекара и фармацеута, закључавање и није решење већ је кључна реч у спровођењу мера.

– Чули смо да је било разбијања ковид журки по Београду али не и колику су казну платити угоститељи или присутни. Не знам никога ко је платио казну јер није носио маску где је то одређено. Зато се плашим да би неко наредно закључавање или евентуално полицијски час, погодио оне који савесно раде али не и оне који су у некој спрези са властима. Јавна је тајна да у сваком граду упркос мерама раде два до три велика угоститељска објеката у којима се окупља по стотинак људи. А то инсистирање председника да угоститељи морају да раде, тужно је ако се има у виду оно што је рекла бивша министарка Кори Удовички, да се само три одсто буџета пуни из тог сектора. Очигледно је да постоје неке непримерене везе власти и криминалног миљеа који управља неким угоститељским објектима у Београду – каже Панић и истиче да привреда треба да ради, грађани да се крећу али и да се држава стара о томе да се мере заштите стриктно примењују.

Предизборна или кампања за вакцинацију

– Тренутно нисам сигуран да постоји добра воља оних који управљају епидемијом да буде боље. У више наврата смо имали изјаве званичника из кризног штаба које су упућивале на то да неко форсира шведски модел, стварање имунитетеа природним путем. Питање је зашто је и даље антивасерски лоби толико јак и коме то одговара а није баш јасно ни зашто председник најављује да ће сада да иде у вакциналну кампању. Довољно би било да на исти начин на који су приказивали фотографије унакажених и обезглављених тела, на 12 или 13 телевизија прикаже како се сам вакцинише јер би велики број његових присталица пошао за тим примером. Он међутим, најављује да ће ићи од града до града, да се среће са грађанима и директно руши оно што је медицински део кризног штаба препоручио, што је заправо предизборна, никако здравствена кампања, каже Радомир Панић.

Нове мере подршке

Према најави председника Србије, већ од априла грађани и привреда могу да очекују нове мере подршке и то:

* свим грађанима по 60 евра у две транше, мају и новембру

* незапосленима у јуну 60 евра

* за око 3.000 музичара „који не плаћају порез, нису у АПР-у“ можда два минималца

* за 1,5 милиона запослених у приватном сектору по три минималца чија ће исплата кренути у априлу

* за угоститеље бар још један минималац

* пензионери уз новац који се исплаћује свим грађанима и додатних 50 евра у септембру

Данас