Нови гасовод између Србије и Српске до 2026.

Београд — Нови гасовод којим ће Република Српска бити повезана на „Балкански ток“ у нашој земљи, требало би да буде завршен 2026. године.
Та интерконекција повећаће сигурност транспорта и снабдевања, као и приходе Србије од транзита. Ово је један од више заједничких енергетских пројеката који су веома важни, не само за нашу земљу и Републику Српску, већ и за читав регион.

Након што су компаније „Србијагас“ и „Гас-рес“ из Српске, 16. марта у Бањалуци, потписале уговор о његовој изградњи, потребно је и да Србија и БиХ ставе параф на међудржавни споразум. У овом тренутку, како наводе у министарству за Новости, не постоје никакве видљиве препреке за реализацију пројекта.
„Када буде потписан међудржавни споразум, следи дефинисање плана изградње гасне интерконекције са Републиком Српском, који ће обухватити датум почетка и завршетка изградње“, прецизирају у Министарству. Пројектно-техничка документација треба да буде готова до јуна 2024, а завршетак изградње је планиран за 2026. годину.

Дужина гасовода на територији Србије износиће 95 километара, а у Српској 325 километара. Ићи ће трасом Инђија, Мачвански Прњавор, Бијељина, Бањалука, Нови Град. Планирано је да његов капацитет буде 1,2 милијарде кубних метара годишње.

Вредност пројекта на територији Србије је око 47 милиона евра, наводе у Министарству. Засад, осим буџета није планиран други извор финансирања, али ће се разматрати и опција аплицирања ка фондовима Европске уније.

За овај гасовод нема препрека, али радове на три хидроелектране на Горњој Дрини, које граде Србија и Српска, покушава да закочи група од 24 посланика у босанскохерцеговачком парламенту покретањем поступка пред Уставним судом БиХ.

Они оспоравају право Српској да додели концесије за изградњу, иако територијално покрива област будућих хидроелектрана.

Они су, 28. децембра, поднели Уставном суду БиХ Захтев за решавање спора са Републиком Српском, Владом Републике Српске и за доношење привремене мере, и оспоравају акте Влада РС којима је доделила три концесије за изградњу и коришћење хидроелектрана на горњем току реке Дрине, „Бук Бјела“, „Фоча и „Паунци“, објашњавају у Министарству.

„До сада се Уставни суд БиХ још увек није изјашњавао о овом захтеву, а Влада Српске је, благовремено, 27. јануара, поднела одговор тој институцији, којим га оспорава у целости“.

Они истичу и да, у овом тренутку, активности предвиђене за ову фазу пројекта нису заустављене, већ да теку планираном динамиком. Њих спроводи пројектна компанија привредног друштва ХЕС „Горња Дрина“, које су основале ЕПС и „Електропривреде Републике Српске“.

Министарка енергетике Зорана Михајловић, недавно је, након састанака са својим колегом из РС, Петром Ђокићем, оценила да је интерес енергетске безбедности региона да учинимо све што можемо да што пре почне изградња хидроелектрана на Горњој Дрини.

„Када се погледају све студије изводљивости, све три су и те како економски оправдане“, истакла је Михајловићева. „Ми морамо да се повезујемо, јер, ако то не будемо чинили, бићемо изопштени из свих будућих конекција и производњи“.

Гасовод ће бити двосмеран, а то значи да ће бити могуће спајање на друге цевоводе у региону.

Након потписивања споразума компанија „Србијагас“ и „Гас-рес“ најављено је да ће се трговати на комерцијалној основи и да ће се набављати најповољнији и најјефтнији плави енергент.

Генерални директор „Србијагаса“ Душан Бајатовић истакао је да је то предузеће спремно да сарађује и са БиХ и предложио да обе стране наступају заједно према добављачима, како би постигли боље комерцијалне услове.

Б92