Војска купује домаће оклопњаке за 314 мил. ЕУР

Министарство одбране потписало је уговор са фабриком Југоимпорт СДПР за набавку оклопних борбених возила “Лазар 3”, а реч је о уговору у вредности од 3,7 милијарди динара.

Уговор о куповини “Лазара” потписали су пуковник Александар Цакић из Управе за набавку и продају Сектора за материјалне ресурсе Министарства одбране и помоћник директора ЈП Југоимпорт-СДПР Александар Лијаковић, саопштило је Министарство, не наводећи о ком броју возила је реч.

Према речима министра одбране Небојше Стефановића, тим уговором број “Лазара”, који су савремена оклопна борбена возила у нашој војсци, бити значајно повећан и да опремање Војске Србије новим борбеним возилима представља значајан допринос унапређењу оперативних способности Војске.

Стефановић обишао је производне погоне Борбених сложених система у Великој Плани у којима се ради на изради “Лазара”, “Норе” и “Милоша”, где су му представљени кључни сегменти у процесу производње, резултати рада и планови за даљу производњу.

У јединицама Војске Србије за неколико недеља наћи ће се и нови “Милоши”, најавио је министар.

Видимо да се уговорне обавезе испуњавају и да ћемо до краја године имати већи број и “Милоша” и “Лазара” у нашем саставу, рекао је министар Стефановић и најавио да очекује и новине за предстојећи сајам “Партнер”.

Истакао је и да се континуирано опремање војске, као и инвестиције у домаћу памет и домаћу индустрију настављају.

Директор компаније Југоимпорт СДПР Југослав Петковић је истакао да се самоходна хаубица “Нора” спрема за Америку. “То је наш понос, јер смо једна од ретких фирми која је позвана на тестирање, да би та хаубица званично ушла у Оружане снаге Сједињених Америчких Држава”, истакао је Петковић.

Извор: БИЗЛифе