ВУЛИН НЕ ОДУСТАЈЕ: Нужна одбрана мора да буде шире дефинисана, упућен предлог Министарству правде

Министар унутрашњих послова Александра Вулин изјавио је да је Министарству правде упућен предлог да се законски прецизније регулише нужна самоодбрана.

Вулин је за Радио Београд 1 рекао да нужна одбрана мора да буде шире дефинисана и да мора да се разуме да човек има право да брани свој дом и да има право да брани себе и своју породицу.

„Дефиниција нужне самоодбране се није мењала деценијама, а све се променило. Променило се то да су кривична дела и разбојништва постала чешћа, да су разбојници постали суровији, да ваша способност да одбраните себе и своју породицу мора да расте, а не да опада, да не треба ви да размишљате када у вашу кућу упадне провалник шта ће се десити. Нека размишља онај који је упао у вашу кућу”, казао је Вулин.

Он је истакао да је људски живот највећа вредност, па нико не треба да посегне за тим да га одузме уколико то није апсолутно нужно, али сматра да се мора оставити могућност човеку да брани себе и своју породицу чак и уколико са друге стране не прети иста сила.

„Знате, једна дефиниција нужне самоодбране каже да сила мора да буде сразмерна. Да ли то значи да ако провалник нема пиштољ, ни ја не смем да има пиштољ? Да ли то значи да ја не смем да браним своју породицу у својој кући свиме што имам и што могу? Ја сматрам да је то потребно“, рекао је Вулин.

Министар полиције је напоменуо да није на њему да донесе одлуку о томе, али да је важно што се о том питању покренула расправа, пренео је РТС.

„Ако МУП даје дозволе за држање оружја, онда морате наћи законски начин да регулишете и употребу тог оружја, против кога и како се употребљава. Мени је најважније да је расправа почела, а они који су образованији и који више знају право од мене донеће одлуку“, навео је Вулин.

Истрага о кривичним делима Беливукове групе

Вулин је рекао и да истрага о кривичним делима групе Беливук-Миљковић добро напредује.

Он је подсетио да су сви ухапшени у притвору, да је у међувремену ухапшен још један број лица која су повезана са кланом Беливук-Миљковић и да је и њима одређен притвор.

„Наше правосуђе је веома озбиљно у поштовању слова закона и када одређује и продужава притвор онда имате веома сигуран и чврст случај. Истрага веома добро напредује, откривамо нова кривична дела, расветљавамо нека кривична дела за која нисмо знали ко су починиоци и, наравно, све ће то бити врло брзо пред јавности“, казао је Вулин.

Он је додао да свако ново сазнање усмерава и подстиче полицију да истражује и све остале правце и места где евентуално могу бити извршења одређених кривичних дела.

„Оно због чега смо ухапсили Беливука и Миљковића и њихове сараднике је, што се полиције тиче, апсолутно доказано. Готово сваког дана имате хапшења која су повезана са овим кланом. Неко је за њих радио, неко је диловао дрогу, неко је био логистичар, неко је крио дрогу, неко је за њих набављао оружје, муницију неко је обезбеђивао станове где су сакривали своје убице, дакле, пуно је ствари због којих сада налазимо одређене људе и можемо да их процесуирамо“, навео је Вулин.

Вулин је нагласио да је један део истраге увек усмерен и на оне који су помагали криминалцима, а део су државног апарата.

„Свако ново сазнање се истражује и ниједно нец́е бити остављено са стране. Нема заштићених“, поручио је Вулин.

Интермагазин