ДА ЛИ БАНКЕ У СРБИЈИ МЕЊАЈУ РАДНО ВРЕМЕ? Зашто нам послодавац не може више исплатити примања у кешу?!

Многе банкарске клијенте данас је забринула информација која се појавила у медијима, да банке које послују у Србији ускоро планирају да скрате рад шалтера до 12 часова, па би тако новац у филијалама, на пример, могао да се подигне само до поднева. Ништа мање забринути нису били ни запослени у банкама, који су у оваквим најавама видели и могуће смањење радне снаге, тренда који је већ започео дигитализацијом и преласком великог броја корисника на електронске услуге, а који је само убрзан пандемијом корона вируса.

Ипак, како „Блиц Бизнис“ сазнаје у банкарским круговима, још увек се не разматра опција скраћења радног времена у експозитурама, па већина банака и даље са странкама ради до 16 или 17 часова.
Иначе, од почетка пандемије клијенти се све више упућују на електронски контакт са банкама и новцем, па се чак и неке врсте кредита и осигурања могу реализовати „из фотеље“, помоћу неколико кликова мишем.

„Не размишљамо о скраћењу радног времена са странкама. Било је случајева, као и у другим банкама, да је радно време скраћивано неким данима, јер се дешавало да се неко од запослених у експозитури зарази короном, а онда морају сви да се тестирају. Тада се шаље екипа из друге експозитуре и скрати се радно време за сат или два, али заиста није било речи о генералном скраћењу рада“, рекли су нам из једне банке.

У другој, пак, кажу да су се изненадили информацијом коју су данас прочитали у медијима и тврде да немају у плану скраћење радног времена филијала, нити знају да је било која друга банка разматрала такав потез.
„Не знамо одакле такав податак, могуће да нека банка тренутно има проблем са одсуствима због пандемије, па су отуда кренуле такве приче“.
И Душан Узелац, економиста и оснивач портала „Каматица“, рекао нам је да није чуо ништа конкретно на тему скраћења радног времена банака – „само трачеве“.
За трећину мање филијала

Како је „Блиц Бизнис“ недавно писао, број банака у Србији смањен је за десет година са 33 на 26, број запослених за 6.405, а број филијала за 800 или скоро трећину. Истовремено, профит банкарског сектора од 2011. године до данас увећан је 30 пута, депозити су дуплирани на 29 милијарди евра, а обим кредита је порастао скоро пет пута!
„Смањење броја запослених, па и броја филијала, последица је нових трендова у банкарству. Све више је присутно електронско и мобилно банкарство, а ситуација са короном је још више убрзала те трендове, који су пре свега повезани са аутоматизацијом одређених процеса и смањивањем потребе за физичком радном снагом. У свету имате посебно присутан развој финтецха у области банкарства, од плаћања до потпуно дигитализованих онлајн банака, па ту на то морале да реагују и класичне банке“, рекао је у разговору за „Блиц Бизнис“ Дејан Ерић, професор Београдске банкарске академије.

 

Блиц