Предузетници траже оставку министарке Кисић Тепавчевић

 

Удружење Заштитник предузетника и привредника Србије захтевало је оставку министарке за рад Дарије Кисић Тепавчевић на све функције, јер сматрају да она својим деловањем у Кризном штабу „уништава радна места, што је супротно функцији министра за рад“. Оставка се тражи и због навода да је Кисић Тепавчевић била гошћа једног угоститељског објекта, док су остали били затворени.

Реагујући на ново одлуку Кризног штаба, по којој нема ублажавања противепидемиолошких мера, удружење је тражило да се свим послодавцима којима је забрањен рад отпишу порези и доприноси, надокнаде сви фиксни трошкови од почетка пандемије до данас, као и надокнаде трошкова за 80 посто бруто зарада за последњих 12 месеци.

Удружење такође тражи и укидање парафискалних намета и непотребних дажбина као што су еко-такса, накнаде за СОКОЈ или натписе на објектима и умањење свих локалних такси и дажбина.

На листи захтева налази се и смањење ПДВ-а на 5 посто у наредне две године.

Ово би, кажу из удружења, било у складу са већ донетом уредбом о одређивању услова и критеријума за додељивање државне помоћи због утицаја кризе изазване пандемијом.

Удружење позива и на достављање извештаја о контроли мера у хипермаркетима и јавном превозу.

Фото јутјуб

Нова економија