Кркобабић у Тополи позвао на даље удруживање пољопривредника у задруге

Министар за бригу о селу Милан Кркобабић посетио је данас Тополу где је говорио о планираним програмима свог министарства, представио недавно усвојен „Програм подршке развоју задругарства доделом бесповратних средстава за унапређење пословања и технолошки развој задруга на читавој територији Републике Србије“ и позвао на даље удруживање пољопривредника.

„Топола има особене и предузимљиве домаћине, очито решене да буду свој на своме. Зато је удруживање и развој специјализованих воћарских, виноградарских, повртарских, сточарских, а посебно сеоских туристичких задруга озбиљан посао који је пред њима“, казао је Кркобабић.

Нагласио је и да помоћ државе не сме да изостане, те да мора да буде бар једнака напорима који сами задругари улажу.

Ове године за овај државни програм намењен задругама опредељено је пола милијарде динара, а ускоро ће бити расписан Јавни конкурс за доделу тих средстава.

Према условима програма, новоформиране земљорадничке и пољопривредне задруге, оне формиране од 2017. године до дана расписивања Јавног конкурса, могу да рачунају на износ бесповратних средстава до 7,5 милиона динара по задрузи.

За старе земљорадничке и пољопривредне задруге, формиране до краја 2016. године, биће издвојено до 15 милиона динара по задрузи.

Новина су земљорадничке и пољопривредне задруге са претежном делатности из области туризма, занатства и задруге чији су оснивачи социјално угрожене групе становништва.

Радној посети Тополи и селима те општине присустовали су и председник Академијског одбора за село САНУ Драган Шкорић, председник задружног савеза Србије Никола Михаиловић, представници општинских служби за пољопривреду, као и директори и чланови задруга Шумадијског управног округа.

Председник општине Топола Игор Петровић захвалио је министру на посети и нагласио да ова општина улаже значајна средства за развој пољопривредне производње у 30 села своје општине.

Истакао је да је држава пружила велику шансу младим задругарима да остану да живе и раде на селу.

Навео је да је и општина планирала око 12 милиона динара субвенција за пољопривреду.

Речено је и да се пољопривредно земљиште у општини Топола простире на 28.010 хектара, што је око 78 одсто укупне површине те општине.

Кркобабић је посету завршио обиласком сточарске задруге „Војковци 2018“, у селу Јарменовци, која је из програма за унапређење пословања задруга „500 задруга у 500 села“ добила 7,4 милиона динара за 25 стеоних јуница и сада веома успешно послује.Следећи корак је, према речима младог директора Николе Мијаиловића, производња млечних прерађевина.

Бета