Откуд Вашингтону право да проверава кретања руске војске унутар Русије

САД неосновано дају себи за право да проверавају кретање руских војних снага на територији Русије, кажу руски експерти коментаришући интересовање Пентагона за украјинске тврдње о наводном нагомилавању руских снага у близини границе Украјине. Експерти додају да се САД укључују у украјинско питање само када њима то одговара.

Пентагон је известио да су Сједињене Државе контактирале Русију због тврдњи украјинске војске да је Русија наводно концентрисала огромне војне снаге на граници са Украјином. Вашингтон је иницирао разговор како би „добио мало јаснију слику о ономе што се тачно дешава“.
„Занимљив“ став САД о Донбасу

Војни експерт Иван Коновалов коментарише да, као прво, Сједињене Државе треба да одлуче какав став имају о ономе што се догађа у Донбасу и да се укључе у преговарачки процес, јер је њихов став врло занимљив — сада желе да им се нешто појасни.

„На основу чега би требало да им се било шта појашњава? Да ли они некако учествују у политичком процесу Украјине, у политичком процесу око Донбаса, у преговарачком процесу? Не, они стоје са стране. Њима је све то веома интересантно. Имају јако занимљиву позицију: када им нешто треба, онда се укључују“, каже Коновалов.

Он наводи да САД када им затреба кажу да су савезници Украјине, а када не треба, они ћуте. Американци Украјини предају оружје и новац, каже Коновалов, а истовремено апсолутно не желе да учествују у преговарачком процесу за решавање ситуације око Донбаса. Војни експерт сматра да САД „уопште немају основе за постављање питања Русији и да за почетак треба да утврде своју позицију о украјинском питању“.
Русија не тражи објашњења о кретању америчке војске на територији САД

Руски политиколог Владимир Корнилов појашњава да уз техничке могућности Сједињених Држава, њихових сателита, радара и опсежне мреже обавештајних служби, било би чудно када би се изјаве украјинске војске користиле као примарни извор њених тврдњи.

„Односно, ко ако не Сједињене Државе може да прати било које кретање било којих војних јединица широм света и, да будем искрен, Русија није изузетак. Дакле, било би чудно када би они поверовали врховном команданту украјинске војске Руслану Хомчаку и сматрали ово извором захтева за праћење кретања руске војске. Мислим да се то ради искључиво како би се изразила забринутост, како често говоре, да се ситуација поводом украјинског питања заиста погоршава. Она се заиста и погоршава, и то пре свега због чињенице да је Украјина та која нагомилава трупе на линији додира у Донбасу“, каже Корнилов.

Сједињене Државе врло добро знају где се налазе руске војне јединице, објашњава експерт, и знају за било какав пренос руске опреме, јединица или појединаца. Дакле, ово данас није нека велика тајна. Он подсећа да исто тако, Русија је врло добро упозната са кретањем америчке војске на територији Сједињених Држава и широм света и наглашава да је потребно разумети да Русија себи никада не би дозволила да од Америке тражи објашњења о кретању америчких војних јединица широм САД, јер је то њихова унутрашња ствар.

„Па замислите да руско Министарство одбране позове Пентагон и пита: „Зашто сте пребацили Националну гарду у Вашингтон пре инаугурације Џоа Бајдена? Објасните нам своје поступке. Да ли ћете напасти Канаду?“ Па било би смешно чак и замислити такву ситуацију. Док Американци, видите, сматрају да могу да питају Русију о кретању њених војних јединица преко суверене територије РФ. Мислим да ће уследити дипломатски одговор који ће у преводу бити „не тиче вас се“, каже Корнилов.
Донбас — једина прилика за Украјину да буде корисна Вашингтону

Ово је уобичајена дипломатска игра која се непрестано одвија, каже за Спутњик руски политиколог Александар Шпунт. По његовом мишљењу, Вашингтон ће непрестано истицати да Крим сматра украјинском територијом, а Украјина им подилази јер она нема друге прилике да буде корисна Вашингтону, осим ове околности. Шпунт додаје и да се Вашингтоново интересовање не треба сматрати провером Русије, јер САД немају право на проверу.

„Провере су јасно назначене у нашим уговорима о неширењу оружја. Они укључују летове америчких авиона по одређеном распореду над базама руских војних јединица које спадају под ове режиме контроле. Они укључују посете војних инспектора, укључујући војне инспекторе НАТО-а и америчке војне инспекторе који су део НАТО-а. Ово никада није обустављено. Таква активност није толико приметна, али је непрестана и Русија се придржава својих обавеза. Руска војска такође врши инспекцију војних објеката у западној Европи, земљама НАТО-а и Сједињеним Државама. Ништа друго не стоји иза овога, никакви покушаји да се нешто разјасни“, истиче Шпунт.

Тешко се може претпоставити да се са тренутним стањем техничких средстава за извиђање, пре свега сателитског извиђања, може од сателита сакрити не само тенк, него и неки мањи предмет ако је он на неком необичном месту, а камоли концентрација војних јединица, закључио је Шпунт.

Спутник