АМЕРИКАНЦИ ОПЕТ О БАЛКАНУ: Срби и Руси највећа претња!

ПРОФЕСОР с Универзитета „Џонс Хопкинс“ Данијел Сервер казао је да није задовољан писмом америчког државног секретара Ентонија Блинкена упућеног члановима Председништва БиХ, а у вези с изменама Устава и Изборног закона.

– Можда ће бити више руских изгреда на Балкану! Видели смо како су смело у Црној Гори промовисали алтернативе онима који желе владати на неетнички начин! Сличне ствари могу урадити и у БиХ! У Србији не раде добре ствари! Очекујем да ће Руси наставити изазивати Американце! Имају циљ да створе хаос, блокирају добре ствари! Путин нема добре намере, сигурно ће покушати блокирати напредовање БиХ према чланству у НАТО-у – казао је.

Сматра да Блинкеново писмо јасно назначава да Американци желе промене у БиХ.

– Нисам задовољан писмом. Изгледа као да је адресирано на садашње политичко водство. Ако Американци желе видети реформе мораће да раде не само са Председништвом, премијерима, кантонима, него и са грађанима БиХ. Неће доћи до озбиљних уставних реформи у БиХ са садашњим политичким водством! Дејтон 2 је шифра за поделу БиХ. У процесу реформи не може доћи до питања територијалног интегритета и суверенитета. Ово је покушај да се елиминише Додиково решење подела, отцепљење, сједињење са Србијом! То је оно што се одбацује када кажу да неће бити Дејтона 2 – казао је Сервер.

Додаје да не верује да ово писмо значи да нема укидања ентитета.

– Једини начин за укидање је ако се Босанци за то определе уз подршку међународне заједнице. Уставна реформа је срж! Вољом народа се нешто може променити. Када Европљани и Американци буду спремни деловати заједно, десиће се добре ствари у БиХ. Блинкенова порука је да су потребне реформе и да ће САД подржати уставне, политичке и економске реформе. Блинкен је писао Додику као члану Председништва. Међународна заједница не може донети озбиљне реформе тренутног Устава. Грађани то морају затражити, иначе ће ствари бити решаване на елитном нивоу. Не верујем да ће елита у сарадњи са Европом понудити нешто боље него досад. Људи греше што чекају међународну заједницу да им нешто да – казао је.

Сервер сматра да је Балкан слаба тачка и за НАТО и за ЕУ.

– Ако дође до сукоба, Брчко је центар равнотеже. Био је у прошлом рату, биће и будућем. Не верујем да постоји директна претња, али постоје људи који су спремни правити проблеме. Може Калабухов ликовати колико хоће, Европљани се могу носити са овим. Ако не могу, ту су Американци! Ако би постојао ризик за ЕУФОР трупе, Американци би се сигурно укључили, они неће оставити БиХ на цедилу, али неће ни интервенисати без стварног разлога. Ствари разлог је стварна претња по суверенитет и територијални интегритет државе или ЕУФОР-а – навео је Сервер.

Каже како се од Путинове Русије могло очекивати да ће бити против НАТО-а и реформи у БиХ.

– Њима више одговарају етнонационалисти и аутократски владари. Не можете очекивати ни од Додика ни од Човића да се радују предлозима реформе Устава. Они су тренутно на истом фону. Комшић је другачији, али колика је његова моћ уствари? Изетбеговић није привржен либералној, демократској реформи! Није гласан у својим противљењима, али није ни привржен.

– Изазиваће проблеме између Србије и (тзв.) Косова. На грађанима је да донесу свој избор и да јасно кажу да желе кренути у смеру Европе. Понекад морате изаћи на улице, имати масовни покрет да бисте нешто постигли – казао је, између остало Сервер, за Фаце ТВ.

Ало