Суботички бискуп подржао став Српске Православне Цркве

Суботички бискуп, монс. Славко Вечерин, подржао је став Светог архијерејског синода Српске Православне Цркве, који је изразио противљење предлогу Закона о истополним заједницама у Р. Србији, према којем би се истополним паровима у будућности омогућило склапање грађанског брака.
У саопштењу Суботичке бискупије, који потписује бискуп Вечерин, стоји: Желимо остати верни Божјем науму о браку, односно о мушкарцу и жени који је изражен и записан на првим страницама Светог писама: На своју слику створи Бог човека, на слику Божју он га створи, мушко и женско створи их (Пост 1,27). А на другом месту стоји: Зато ће човек оставити оца и мајку да прионе уза своју жену и бит ће њих двоје једно тело (Пост 2,24). На тај начин је јасно речено да је брак заједница мушкарца и жене коју Бог благосиља и одређује јој јасну сврху: И благослови их Бог и рече им: Плодите се, и множите, и напуните земљу, и себи је подложите! (Пост 1,28) Због тога Црква никада није, нити сада може, нити ће икада моћи благосиљати истополне заједнице и изједначавати их с брачном заједницом мушкарца и жене, коју је Крист Господин уздигао на достојанство свете тајне женидбе.

Овакав став недавно је потврдила и Света Столица у документу Конгрегације за наук вере „Респонсум“ (Одговор), којим одговара на питање и изражену сумњу везане за благослов заједница истога пола. Конгрегација је дала негативан одговор на могућност благослова истополних парова, јер: Црква нема нити може располагати влашћу благосиљања истополних заједница. Те се благослове зато ваља сматрати недопуштенима – наводи ватиканска агенција „Ватицан Неwс“. Зато Конгрегација истиче, да свештеницима није допуштено благосиљати хомосексуалне парове који траже неку врсту верског признавања своје заједнице.

У том смислу сматрамо да би доношење Закона о истополним заједницама, у предложеном облику, било врло штетно за будућност целокупне друштвене заједнице у Р. Србији. Таквим Законом би се – како се то такође наводи у саопштењу Светог архијерејског синода – дискриминисала брачна заједница и сама породица, као хришћанска и Законом заштићена вредност. Зато изражавамо наду да предлог Закона у овом облику неће бити прихваћен, него да ће се у скупштинској расправи пронаћи други адекватни начини да се особама које живе у таквим заједницама осигурају нужна права и без изједначавања с традиционалним и хришћанским брачним и породичним заједницама. Истовремено истичемо да ни једна особа не сме бити изложена било каквој врсти дискриминације због својих уверења или стања, па тако ни због хомосексуалне оријентације.

Град Суботица