Велики планови за Луку Нови Сад – Компанија ДП Ворлд реконструише међународно путничко пристаниште, у плану улагања од 35 мил ЕУР

Оператер Луке Нови Сад, компанија ДП Ворлд почела је реконструкцију међународног путничког пристаништа у том граду. Како за еКапију кажу из Агенције за управљање лукама, током реконструкције адаптираће се плутајући објекат и бити изграђен нов систем веза.

– Нов систем веза важан је са аспекта безбедности, имајући у виду да ће омогућити сигурно функционисање овог међународног путничког пристаништа при свим водостајима као и безбедно укрцавање и искрцавање путника и посаде – наводе из Агенције за управљање лукама.

Очекује се да ће радови бити завршени током пролећа.

Подсетимо, из Агенције за управљање лукама је раније саопштено да ДП Ворлд у наредном периоду планира реализацију развојних пројеката у вредности од 35 мил ЕУР у Луци Нови Сад. Најављена је и изградња контејнерског терминала, али и реконструкција путничког пристаништа, која је у току.

Истакнуто је и да са становишта наутичког туризма, Нови Сад представља важну тачку на рути крузера кроз Србију.

Генерални директор компаније ДП Ворлд из Уједињених Арапских Емирата Султан Бин Сулајем потврдио је да ће инвестиција у Новом Саду износити 35 мил ЕУР и најавио заинтересованост за улагања у слободну зону и интермодалне терминале у Србији.

ДП Ворлд је представио и нови брод Албатрос, чији је циљ да ова лука постане тржишни лидер у региону и једно од најзначајнијих трговинских чворишта на Дунаву. У Луку Нови Сад сада се може увести и извести више робе захваљујући овом новом броду потискивачу.

И. Миловановић/Екапија