Бразил продаје 22 аеродрома и пет лука

Бразил ове недеље организује аукције за давање под концесију 22 аеродрома, пет лука и једне железничке пруге, у нади да ће прикупити 1,5 милијарди евра и показати способност да привуче инвеститоре упркос крхкости своје економије.

Серија инфраструктурних аукција названа „Инфравик“ почиње данас и бразилска влада рачуна на учешће главних светских играча, попут француских „Вансија“ и АДП-а, шпанске „Аене“ и бразилско-аргентинског конзорцијума „Инфрамерика“.

Али тешко је предвидети износе које ће те групе бити спремне да потроше јер је пандемија коронавируса озбиљно утицала на транспортни сектор.

А и здравствена криза је посебно озбиљна у Бразилу, са више од 330.000 мртвих, док је Влада критикована због недостатка координиране политике за борбу против вируса. То је довољно да појача забринутост инвеститора за будућност те највеће економије Латинске Америке.

Овонедељне аукције требало је да буду октобра прошле године, али су одложене због пандемије.

Данашњи почетак је аукција понуда за давање концесија на 30 година на 22 аеродрома, укључујући и амазонски велеград Манаус, на северу, и Фос д’Игуаку, на југу, врлопривлачан за туристе због спектакуларних водопада, на граници с Аргентином.

Влада се нада да ће од концесија за аеродроме прикупити 6,1 милијарду реала (око 920 милиона евра).

Аукција ће се у четвртак односити на концесију на 35 година пруге „Фиол 1“, у држави Баја, на североистоку, за превоз руде и житарица намењених извозу.

Влада очекује 3,3 милијарде реала (500 милиона евра) инвестиција, укључујући више од трећине за завршетак те пруге.

А у петак су на реду концесије за пет лучких терминала, у државама Маранао, на североистоку, и Рио Гранде до Сул, на југу, које би могле да прикупе 600 милиона реала (око 90 милиона евра).

Крајње десничарски председник Јаир Болсонаро који има за циљ реизбор следеће године, лично је укључен у промоцију програма „ИнфраВик“, а његова порука на Телеграму је да су то „највеће аукције аеродрома у историји“.

Током своје кампање за председничке изборе 2018. године, привукао је стране привреднике обећавајући државну штедњу и огроман план приватизације, али пандемија је то довела у питање.

 

Photo by Caio from Pexels

Бета