Србија од октобра транзитна земља за снабдевање гасом

Од 1. октобра Србија ће постати транзитна земља за снабдевање гасом Мађарске и средње Европе, најавио је данас директор „Србијагаса” Душан Бајатовић.

„Мислим да ће у првој години то бити 6,5 милијарди кубних метара, потом 8,5 милијарди, потом 10 милијарди кубних метара из правца Србије. Завршавамо градњу компресорске станице, то би требало да буде готово у јуну-јулу месецу”, прецизирао је он гостујући на телевизији Прва, преноси Танјуг.

Бајатовић је проценио да би интерконекција Димитровград-Софија бити готова у јуну следеће године, и додао да ћемо још видети каква ће конкуренција бити и колике количине гаса ће одатле долазити.

„Што се тиче гасовода Београд-Бањалука, ‘Србијагас’ ће помоћи око експропријације, и било би добро ако бисмо то могли да урадимо пре изградње аутопута до Београда, јер би било јефтиније”, казао је Бајатовић.

Додао је да би требало да се почне са изградњом гасовода Београд-Ваљево-Лозница, и најавио да ће се радити и траса од Лесковца до Врања.

Директор „Србијагаса” је рекао да је то јавно предузеће од 2014. године вратило дугове захваљујући помоћи државе, и да од тада послује на тржишним принципима продајући више од 80 одсто гаса којим располаже.

„Нема више социјалне политике, ‘Србијагас’ је сваке године био у озбиљном добитку. Ако продајете на тржишту, онда су тржишне цене”, рекао је Бајатовић.

Он је најавио да ће на рачуну за гас износ који ће корисници плаћати за прикључак на мрежу бити јасно назначен.

„Биће 780 евра, на три године, бескаматно, у динарима”, напоменуо је Бајатовић.

Упитан да ли су тачни наводи у јавности да су му месечна примање 30.000 евра, он је рекао да су и мало већа од тога, али није прецизирао колико.

„Што се плате у ‘Србијагасу’ тиче, она је 1.420 евра, остало су примања из страних компанија којих има доста”, казао је Бајатовић.

Директор „Србијагаса” је рекао да се није видео са министарком рударства и енергетике Зораном Михајловић од састанака у Влади Србије са кога је удаљен 31. октобра прошле године, али је прокоментарисао тај догађај.

„Да није било људи из Владе, ја бих се побио са овима из обезбеђења”, рекао је Бајатовић.

Политика