„НАСТАВЉАМО БОРБУ…“ Премијерка свратила до фриленсера, они: Сви на улице

Фриленсери, уз подршку грађана, поручили су након великог протеста у Београду да неће стати и да ће се борити за прихватљиво решење проблема њиховог опорезивања, које је Влада усвојила. Један број радника на интернету преспавао је ноћ испред Скупштине у шаторима, а како су фриленсери и рекли пред протест „тражили сте бес, добили сте“. Премијерка Ана Брнабић појавила се на кратко на скупу, и како кажу фриленсери, спремна је да опет разговара.

Фриленсери су кроз протестну шетњу централним београдским улицама добијали аплауз и подршку, а све време се могло чути скандирање „Сви на улице“.

Након завршног скупа на Славији, радници на интернету, вратили су се до Скупштине и поручили да је власт добила оно што је хтела – бес. Истакли су и да њихова борба траје шест месеци, али да ће наставити да покушавају да постигну договор за преговарачким столом који ће решити њихове проблеме.

На почетку данашњег скупа, на кратко се појавила премијерка Србије Ана Брнабић, коју је неколицина фриленсера „замолила“ да им из Скупштине донесе чај, пише Нова.рс.

– Већ смо нешто постигли. Премијерка Ана Брнабић је прошла и рекла да је спремна да разговара. Очигледно је да оваква окупљања имају ефекта и да Влада зна да је предлог који су дали упитан – рекао је Погачар за Нова.рс.

Радници на интернету су након краћег задржавања испред Владе кренули Немањином улицом, а испред министарстава су се чули и звиждуци.

Фриленсери стигли испред Владе ВИДЕО: Директно.рс

Испред Владе Србије је стигао велики број фриленсера који су кренули са протеста испред Скупштине. Окупљени уз скакање скандирају „ко не скаче тај је Мали“.

„Ко не скаче, тај је Мали“ ВИДЕО: Директно.рс

На платоу испред Скупштине данас се окупио велики број људи, а окупљени носе транспаренте са натписима „Буџета им фали, нек им да Мали 80 одсто“ и „Прво закон, онда порез“. Окупљени су затим кренули у протестну шетњу до зграде Владе Србије, а онда ће се преко трга Славија вратити до зграде Скупштине.

Фриленсери кренули у шетњу ВИДЕО: Директно.рс

Фриленсери су на тренутак зауставили шетњу и позвали све грађане да изађу на улице, јер је „протест једини начин да се нешто у овој држави уради“.

Фриленсери позвали грађане на улице ВИДЕО: Директно.рс

Окупљени су зауставили поворку и скакали у месту уз скандирање „ко не скаче тај је Вучић“, а једна од радница из Београдског водовода и канализације је аплаудирала фриленсерима са терасе.

„Ко не скаче тај је ВУчић“ ВИДЕО: Директно.рс

– Вучићу, пробудио си се једно јутро и одлучио да сви дугују по 5.000 евра за пет година уназад. Није ти доста што младост одлази одавде. Кључна реч од сада па надаље је побуна! Да једном заувек избаце из главе и да нам стављају реке у цеви. Поручићемо овим куплер мајсторима што седе у овој згради иза нас што нашу земљу дају свакоме ко наиђе – рекао је на протесту активиста Удружења „Одбранимо реке Старе планине“ Александар Јовановић Ћута.

– Ана Брнабић се појавила, али Синиша Мали не сме ни да изађе. Побегао је са преговора, питам га где се скривате? Брнабић је, кад је видела шаторе, рекла да жели преговоре. Улица је последњи начин борбе и очигледно да то има ефекта и намеравамо да излазимо сваки пут кад будемо требали… Будућност нису они који сада седе у скупштини и одлучују, ми смо будућност – рекао је председник Удружења радника на интернету Миран Погачар.

Удружење радника на интернету протестује јер су незадовољни одлуком Владе да ће морати да плате порез за пет година у назад. Преговори са Владом о критеријума под којима би фриленсери требало да плаћају порез почели су још у јануару.

Фриленсери су захтевали да се не наплаћује порез пет година уназад, за период када нису ни били обавештени и захтевали да каматне стопе за текуће дугове буду у разумним границама.

Влада је изашла у сусрет једном делу фриленсера који су имали мање приходе, али овај закон се, како кажу не тиче само тих људи, већ би требало да се односи на све појединце.

Погачар је раније рекао да је разлог њиховог окупљања „неслагање са предлогом владе који је осмишљен да излази у неку руку у сусрет људима који су имали мање приходе, али није праведан за оне који су зарађивали више од 500 евра“.

– Он подједнако није био примењиван за све и не слажемо се са решењем владе што се тиче периода уназад, што се тиче периода унапред, морам да кажем људима да је закон још гори, од октобра 2021. оптерећење ће бити још веће од оног које је било предвиђено ранијим решењем, у извесном смислу то значи крај за фриленсинг у Србији – казао је Погачар за Н1.

Фриленсери кажу да су на улици због тога што их Влада Србије не слуша, и зато што не желе да уђу у дужничко ропство.

Они су најавили и за суботу велико окупљање, које је раније најављено у оквиру Еколошког устанка.

Директно